Početna Izjave Istinitost Ugovor obavezuje Meitu da zaposli 1370 radnika
Siniša Mali

Gradonačelnik Beograda o ugovornim obavezama zapošljavanja kompanije Mei ta.

Ugovor obavezuje Meitu da zaposli 1370 radnika

”Ono što piše u ugovoru, ono što sam vam ja rekao i ono što je rekao gospodin Giom - u ovoj fabrici će u narednih nekoliko godina biti zaposleno 1370 radnika”.

Istinomer, 2. april 2016. godine

Komentar Istinomera
Da li će u kineskoj fabrici Mei Ta u Bariču za 5 godina biti zaposleno 770 ili 1370 radnika? Dok ugovor o dodeli sredstava kaže 770, čelni ljudi grada Beograda tvrde da će ih biti za 600 više.
         
U želji da saznamo zbog čega se insistira na broju kog nema u ugovoru i samim tim ne predstavlja obavezu za kineskog partnera, Istinomer je to pitanje postavio gradonačelniku Beograda, Siniši Malom i to na postavljanju kamena temeljca za kinesku fabriku 2. aprila ove godine. Tada je Mali rekao da tako ”piše u ugovoru, ali da je to rekao i gospodin Giom” (predstavnik kompanije Mei Ta, prim.aut).
”Ono što piše u ugovoru, ono što sam vam ja rekao i ono što je rekao gospodin Giom - u ovoj fabrici će u narednih nekoliko godina biti zaposleno 1370 radnika”.
Međutim, dvadesetak dana kasnije – gradonačelnik je rekao ono što je Istinomer od početka tvrdio – da u ugovoru postoji obaveza zaposlenja 770 radnika, kao i da ugovor nije čitao.

”Ja ne čitam ugovore, nego vam kažem kako će biti”, odgovorio je Mali na pitanje naše novinarke.Zbog toga što je javno tražio od novinara i građana da ne veruju zvaničnim dokumentima, nego njemu lično i njegovim neproverenim informacijama Siniša Mali zaslužuje ocenu kratke noge i popravni iz ličnog, političkog i građanskog vaspitanja. 
 
U ugovoru o dodeli sredstava u svrhu realizacije Projekta novog postrojenja u Bariču stoji da će za investiciju vrednu 60 miliona evra, pored podsticaja za novozaposlene Srbija dati između ostalog i 14 hektara vlasništva na zemljištu, utvrđen nasip na Savi, trogodišnje oslobađanje od plaćanja komunalnih troškova i druge olakšice.

*
Ugovor sa Mei Ta (kliknuti za uvećanje)


Najčitanije
Pitajte Istinomer
Šta je Ministarstvo zdravlja uradilo po pitanju blokiranih računa zdravstvenih ustanova?
Prema podacima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, dana 26. maja 2017. blokirane račune je imala 21 zdravstvena ustanova, dok je u septembru 2016. u blokadi bilo njih 19. Sam iznos blokada od septembra 2016. do kraja maja 2017. godine porastao je za skoro 540 miliona dinara.