Početak izgradnje fabrike Mei Ta krajem januara

Predsednik GO Obrenovac o početku izgradnje fabrike Meita u Bariču. (Istinomer, 20.12.2015. godine)
“Krajem januara ćemo biti slobodni da vas pozovemo na jedan veliki događaj, na početak izgradnje te fabrike (Mei Ta).”

Iako je Memorandum o razumevanju (MOR) o investiranju kineske kompanije „Meita Group” u izgradnju pogona u Obrenovcu potpisan u Vladi Srbije  u novembru 2014. godine, a početak izgradnje postrojenja najavljen najkasnije za 1. april 2015. godine, izgradnja do danas nije počela. Naime, prilikom potpisivanja Memoranduma o investiranju, predsednik opštine Obrenovac, Miroslav Čučković je, pored obećanja da će konačan ugovor o investiranju biti potpisan  “u naredne tri nedelje”, najavio i početak izgradnje fabrike za 1. april 2015. godine.

Ugovor sa “Meitom” ipak nije potpisan kako je obećano, a od tada prošla su čak dva nova roka za otpočinjanje radova na izgradnji fabrike. 
*

Krajem jula prošle godine (29.7.2015.), osam meseci od potpisivanja MOR o investiranju, po rečima Miroslava Čučkovića, potpisan je “Okvirni ugovor – sporazum o investiranju”. Dan ranije, na sednici Skupštine opštine Obrenovac, Čučković je dobio ovlašćenje da potpiše pomenuti ugovor, a već sutradan, (30.7.2015.), Skupština grada Beograda donela je odluku o formiranju Slobodne zone Beograd, koja uključuje i Slobodnu zonu Barič u okviru koje će biti izgrađena fabrika “Meita Europe” d.o.o., kao i Odluku o osnivanju Privrednog društva za upravljanje Slobodnom zonom Beograd. Čučković je, tim povodom, radove na početku izgradnje pogona Meite u Bariču najavio najkasnije do kraja godine.

(RTV Mag, 29.7.2015. godine)
“Oni su (“Meita”) potpisali ugovor sa našom kompanijom “Energogroup” da u roku od devet meseci izgradi fabriku na tom prostoru. Realno je da se do kraja ove godine desi sam početak radova na izgradnji svih tih hala, da se tokom sledeće godine objekat završi, da se izvrši javni konkurs za zaposlenje, da se izvrši obuka radnika i da se nakon toga startuje sa proizvodnjom.”

Međutim, i u 2016. godinu ušlo se ne samo bez započetih radova na izgradnji pogona “Meite” u Bariču, već i bez ikakve mogućnosti javnosti da ima uvid u potpisani Ugovor o investiranju na osnovu kog bi fabrika u Bariču trebalo da bude izgrađena. Izuzev nepotpisanog (blanko) Nacrta Okvirnog ugovora – sporazuma o investiranju, koji je usvojila Skupština opštine Obrenovac (28.7.2015.), a do koga je Istinomer došao na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, do danas, ni šira javnost, a još manje građani Obrenovca, nisu bili u prilici ni da vide ni da pročitaju, od strane Čučkovića pomenuti, potpisani Ugovor. 

U međuvremenu, bez započetih radova, istekao je i poslednji rok koji je Miroslav Čučković, najavio (“krajem januara”) za početak radova na izgradnji fabrike “Meita” u Bariču. 
Ocena neispunjeno za predsednika gradske opštine Obrenovac, Miroslava Čučkovića.