Umreženi u…gužvi

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina o umrežavanju zdravstvenih ambulanti i smanjenju gužvi. (Blic, 2. 6. 2010. godine)
„Mislim da se ide ka koncepciji da izvršimo kompjutersko umrežavanje ambulanti kako bi pacijenti ovde dolazili po nekakvom rasporedu i tako bi sprečili gužve za prvo vreme.“

Ogromne gužve i haotični uslovi u kojima se obavljaju analize krvi i urina u Specijalističkoj poliklinici u Zrenjaninu razlozi su za višegodišnje pritužbe građana na rad te ustanove. Naime, pacijenti su bili prinuđeni na višečasovna čekanja, i to u dva navrata – prvo zbog davanja uzorka na analizu, a zatim ponovo prilikom uzimanja rezultata.

Zbog toga je prilikom posete poliklinici, juna 2010, zamenik gradonačelnika obećao da će Specijalistička, dok se ne osposobe druge laboratorije u gradu, biti umrežena sa lokalnim ambulantama u gradu i selima zrenjaninske opštine. To bi, navodno, zaustavilo gužve jer bi pacijenti dolazili u unapred zakazanim terminima.

Ambulante su kasnije zaista umrežene, ali to ipak nije rezulitralo smanjenjem gužvi. U jutarnjim časovima i dalje se u redovima nalazi oko 300 ljudi. Razlog leži u tome što u gradu i dalje ne postoje druge laboratorije, kao i to što zdravstveni radnici u lokalnim ambulantama nisu adekvatno obučeni za unos podataka o pacijentima, pa je ažuriranje sporo.

Pošto je umrežavanje obavljeno, ali da to nije sprečilo gužve, niti je olakšalo lečenje pacijenata Istinomer izjavu Gorana Kaurića ocenjuje sa „krenuli, pa stali“.