Trening o naučnom novinarstvu – Vakcina za medije

U okolnostima pandemije, lavine medijskih dezinformacija i širenja antinaučnog diskursa, Istinomer u saradnji sa organizacijom Transitions online iz Češke organizuje drugi dvodnevni online trening o naučnom novinarstvu.

Trening će biti održan 20. i 21. decembra na Zoom platformi, a detaljna agenda dostupna je na linku.

Na primerima iz prakse koji se odnose na kovid 19 i vakcine, učesnici će imati priliku da bolje razumeju kako standardne metode i prakse u naučnom novinarstvu mogu da pomognu i drugim novinarima da zaustave širenje neistina.

Pojedine dezinformacije o kovidu 19 su prosta izmišljotina, ali većina svoj koren nalazi u pogrešno plasiranoj informaciji koja je došla iz nepouzdane i nerecenzirane studije, iz stava naučnika koji nema uporište u podacima i eksperimentima ili od tačnog nalaza koji je u javnom prostoru promenio značenje pošto je smešten u pogrešan kontekst. Kako bi ovo izbegli, polaznici će se upoznati sa složenom hijerarhijom izvora naučnih vesti, od izjava i saopštenja do recenziranih naučnih radova u naučnim časopisima. Prateći trag različitih vesti o kovidu 19, polaznici će kroz praktične primere saznati kako da prepoznaju kredibilna istraživanja i studije, kako da ih interpretiraju i na koji način o njima da izveštavaju.

Predavači će objasniti kako odgovorno izveštavati o pandemiji kovida 19 i vakcinama, kao i o nuspojavama nastalim nakon primanja vakcina. Takođe, iz iskustva fektčekera biće predstavljeno kako uočiti i razotkriti osnovne mitove o vakcinama.

Predavači:

  • Slobodan Bubnjević, naučni novinar
  • Nataša Kilibarda, naučna novinarka/komunikatorka

Učešće na treningu je besplatno. Zainteresovani novinari mogu popuniti formular za prijavu do 18. decembra 2021. godine. Ohrabrujemo studente novinarstva da se takođe prijave za ovaj trening.

Sva pitanja koja imate možete nam poslati na [email protected]

 

Naslovna fotografija: Canva