IFCN nominovan za Nobelovu nagradu za mir za rad globalne zajednice za proveru činjenica

Iz Globalne mreže fektčekera (IFCN), kojoj pripada i Istinomer, stižu lepe vesti - IFCN je nominovan za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir.

Fekt-čeking je važniji nego ikad, smatra Trine Skei Grande, norveška poslanica iz stranke Venstre i bivša ministarka kulture i obrazovanja. To i posao koji IFCN obavlja u onlajn sferi kada je reč o dezinformacijama bili su razlozi zbog kojih ih je i nominovala za ovu prestižnu nagradu, rekla je ona u intervjuu za norveški NRK.

„U ratu je istina prva žrtva. A mi živimo u vremenu u kojem je borba protiv laži toliko važna da je to i @JoeBiden spomenuo u svom jučerašnjem govoru. Ove godine nominovala sam fekt-čekere za Nobelovu nagradu za mir. Treba im naša podrška”, napisala je Grande na svom Tviter nalogu.

Iz IFCN-a kažu da su svesni da je reč tek o nominaciji, a da je put do ulaska u uži izbor za Nobelovu nagradu dug. Ipak, vide je kao potvrdu rada fekt-čekera širom sveta koji se i pored čestog suočavanja sa pretnjama i napadima bore protiv dezinformacija.

“Jednostavno rečeno: činjenice su bitne i provera činjenica može spasiti živote.”

 

Inače, od svog osnivanja 2015. godine, IFCN radi na promociji viših standarda u proveri činjenica i zalaže se za pouzdane i tačne informacije u svim medijima.

 

 

IFCN je, inače, napravio Kodeks principa za fekt-čekere, a na osnovu pet principa iz Kodeksa, svake godine revidira kvalitet posla koji rade njegovi članovi. Danas ih ima 79 (među kojima je i Istinomer) i dolaze iz 51 države sveta. 

Podsećaju i da je IFCN u okviru CoronavirusFactsAlliance, koji je nedavno prepoznao Pariski mirovni forum, okupio 99 organizacija koje se bave proverom činjenica u više od 70 zemalja. Tako je stvorena baza od preko 10.000 proverenih dezinformacija.

“Ova jedinstvena baza podataka pruža ljudima tačne informacije o problemima povezanim sa pandemijom kovida 19”, navodi se u saopštenju povodom nominacije.

 

Naslovna fotografija: Poynter