Fred Fact vas savetuje kako da proverite informacije

Kroz lik Fred Facta, čitaocima je predstavljeno sedam jednostavnih načina da pomoću svog pametnog telefona provere informacije i postanu oprezniji korisnici medijskog sadržaja.

Može biti naporno stalno razmišljati o tome da li je ono što čitamo na internetu istina. Lažna istraživanja se šire tviterom, teorije zavere su popularne na jutjubu, a fejsbuk grupe su pune  botova. Od vajbera do gugla, dezinformacije ili lažne vesti su toliko rasprostranjene tako da proverene i kredibilne informacije ponekada ostaju u zapećku. Mada, koliko god ovo zvučalo zastrašujuće, fektčeking ne mora biti. Ponekada je jednostavan kao čitanje zanimljivog stripa.


*
Foto: Aos Fatos/Strip


Baš zato je brazilska fektčeking platforma Aos Fatos napravila jedan. Kroz lik Fred Facta, čitaocima je predstavljeno sedam jednostavnih načina da pomoću svog pametnog telefona provere informacije i postanu oprezniji korisnici medijskog sadržaja. Saveti su jednostavni poput proveravanja imena autora članka ili autenitičnosti fotografije. Pročitajte.


Pripremili smo vam punu i smanjenu verziju. Strip (12MB), Strip (3,6 MB).


*Ovaj strip je prvobitno objavljen na FactCheckingDay.com povodom Međunarodnog dana provere činjenica 2. aprila 2018. godine.

Naslovna fotografija: Aas Fatos/Strip