Srbija još uvek bez pregovaračkog tima

Sekcija: politika
Rubrika: obećanje
Ocena: neispunjeno
Naslov:
Mesto: Beograd
Datum kada je data izjava: 29.4.2014. godine
Ličnost: Jadranka Joksimović, ministarka bez portfelja u Vladi Srbije zadužena za evropske integracije
Kratak kontekst i izvor: Ministarka za evropske integracije o formiranju pregovaračkog tima (Danas, 29.04.2014. godine)

Izjava: „Formiranje pregovaračkog tima je naš prioritet i očekujem da njegov sastav bude predmet konsultacija na sednici Vlade u narednom periodu.”

Komentar Istinomera:
Ministarska bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, tada članica Odbora za evropske integracije, je još krajem prošle godine u izjavi za RTS izjavila da očekuje da će u narednom periodu pregovarački tim biti predložen. Tom prilikom izjavila je da on nije bio formiran jer je prioritet bila priprema pregovaračkog okvira.
Komentarišući to što Srbija još nema uži pregovarački okvir, Ivan Andrić, potpredsednik LDP-a i član Odbora za evropske integracije i kopredsednik Odbora za praćenje primene SSPS naveo je: “Nije vreme za uzbunu zbog toga što nemamo uži pregovarački tim. Ipak, očekujem da on bude formiran u narednih deset dana. Podsećam da Vlada još nije formirala tela za praćenje primene SSP, iako su sve neophodne odluke donete .”
(Danas, 29.12.2013. godine)
Upitan da li se time što se kasni sa imenovanjem užeg pregovaračkog tima javnosti ograničava mogućnost da se izjasni o tim ljudima, Andrić navodi da je to delimično tačno, ali da Vlada vodi pregovore i da odgovornost za taj proces preuzima Vlada.

I pored najava da bi pregovarački tim mogao biti formiran početkom ove godine Joksimovićeva je u aprilu dala gotovo istu izjavu kao onu u decembru prošle godine.
“ Kao što znate, prema važećoj odluci, članovi tima po funkciji pored šefice pregovaračkog tima su državni sekretar u Ministarstvu finansija zadužen za budžet, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova i ambasador Srbije pri Evropskoj uniji. Za sada ne mogu da govorim o konkretnim imenima, ali javnost treba da zna da nam je cilj da članovi pregovaračkog tima budu najbolji stručnjaci u svojim oblastima koje Srbija ima. Formiranje pregovaračkog tima je naš prioritet i očekujem da njegov sastav bude predmet konsultacija na sednici Vlade u narednom periodu. “
(Danas, 29.04.2014. godine)

Uprkos najavama Ministarke Joksimović da će se o formiranju pregovaračkog tima raspravljati u narednom periodu ni pet meseci nakon toga on nije kompletiran.
„Uži pregovarački tim postoji, i njega čine šef pregovaračkog tima, državni sekretari iz ministarstva finansija i spoljnih poslova, šef i sekretar misije pri EU, ali nam svakako predstoji da takvu pregovaračku strukturu osnažimo što boljim poznavaocima prava i politika EU, ali i stručnjacima koji imaju odgovarajući autoritet“.
( Danas, 25.09.2014. godine)

Činjenica da uprkos najavama još nije izabran kompletan tim Srbije za pregovore o pridruživanju Evropskoj uniji može da predstavlja problem koji bi naročito došao do izražaja naredne godine, nakon otvaranja važnih pregovaračkih poglavlja.

Istinomer- NEISPUNJENO

Hvala vam na interesovanju za naše sadržaje.

Verujemo da istina nema cenu i da svaki građanin ima pravo da bude informisan na temelju činjenica i zaštićen od uticaja lažnih vesti, dezinformacija i manipulacija koje sprovode politički i drugi centri moći.

Da se ne lažemo, nije lako opstati kao nekomercijalni i nezavisni medij u Srbiji.

Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad. Svaka donacija, makar i u simboličnom iznosu, za nas je veliko ohrabrenje.