Zvučne barijere do kraja 2015.

Javno preduzeće „Putevi Srbije“ o izgradnji zaštitnih zidova na deonici auto-puta kroz Beograd (9. 6. 2015. godine)
„Radovi na izgradnji zidova za zaštitu od buke, u okviru rehabilitacije auto-puta E-75 (prolaz kroz Beograd, Hitna pomoć), biće završeni u roku od 180 dana.“
Na deonici auto-puta duž Bulevara Arsenija Čarnojevića koji prolazi kroz Beograd, izmereni nivo buke 2012. tokom dana bio je 69 decibela, što je za 4 decibela više od dozvoljenog nivoa. Sa nivoima buke iznad graničnih vrednosti suočavaju se i stanovnici drugih delova grada, a prema podacima Zavoda za javno zdravlje najgore prolaze meštani Krivolačke i ulice Vojvode Mišića, gde nivoi buke dostižu i 75 decibela. Još tada, nadležni su obećavali da će početi sa rešavanjem problema zagađenjenosti izazvane bukom.
Kao javno preduzeće koje se bavi održavanjem i opremanjem auto-puteva, postavljanje zvučnih barijera na prometnim saobraćajnicama u nadležnosti je „Puteva Srbije“. To preduzeće preuzelo je na sebe obavezu da, između ostalog, zaštitne barijere postavi i na deonici auto-puta kod beogradske Hitne pomoći i to do kraja 2015. godine. Na građevinskoj tabli navodi se da je početak radova planiran za jun 2015. godine, dok je rok za završetak 180 dana. Međutim, do danas, radovi ne samo da nisu završeni, nego još uvek nisu ni krenuli.
*
Građevinska tabla kod beogradske Hitne pomoći

Naime, „Putevi Srbije“ su početkom 2015, četiri godine nakon prvog datog roka, raspisali tender za izvođača radova, na kom su pobedile firme JW „Werkos“ iz Osijeka i „Sitolor“. Urađena je i kompletna projektna dokumentacija, a novac je obezbeđen iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj.

Na pitanje Istinomera zašto radovi kasne, iz tog preduzeća rečeno nam je da je došlo do problema sa likvidnošću izvođača, zbog čega ta kompanija nije bila u mogućnosti da nastavi radove.

„Usled kašnjenja u realizaciji projekta, JP „Putevi Srbije“ su pokrenuli proceduru raskida ugovora sa Izvođačem radova koja je još uvek u toku“, odgovorili su Istinomeru iz tog preduzeća.

Izgradnja zvučnih zidova na kritičnim lokacijama u Beogradu odlaže se već godinama. Iako brojna istraživanja pokazuju da nivo buke bitno utiče na mentalno zdravlje stanovništva, a da je dokazano da velika izloženost buci dovodi do velikih oštećenja sluha, sve nadležne institucije trebalo bi odgovornije da pristupe rešavanju ovog problema. Budući da je prošlogodišnji tender propao zbog nelikvidnosti izvođača radova, a da novi tender još uvek nije raspisan, Istinomer obavezu JP „Putevi Srbije“ ocenjuje kao neispunjenu.

O zaštiti stanovništva od buke u Beogradu govori se već nekoliko godina, a Narodna skupština je 2009. godine usvojila Zakon o zaštiti od buke u životnoj sredini, kojim se propisuju uslovi i načini zaštite stanovništva i životnog okruženja od izloženosti prekomernoj buci. Dozvoljene vrednosti, prema važećem Zakonu, za stambene zone su 55 decibela danju i 45 decibela u večernjim satima.