Žeželjev most u prvoj polovini 2017.

Mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić o završetku radova na Žeželjevom mostu. (Otvoreni parlament, 9. 8. 2016. godine)
„Žeželjev most će biti otvoren u prvoj polovini 2017. godine.“

Današnji predsednik Srbije, a u avgustu prošle godine mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić, obećao je u višesatnom ekspozeu u Skupštini Srbije da će novosadski “Skadar na Dunavu” biti otvoren u prvoj polovini 2017. godine. 

Međutim, ministarka za saobraćaj, građevinarstvo i infrastrukturu Zorana Mihajlović danas najavljuje da će Žeželjev most, pušten u saobraćaj davne 1961. godine a srušen tokom NATO bombardovanja 1999. godine, biti završen ipak krajem oktobra, eventualno početkom novembra 2017.  Zato premijeru ocena neispunjeno obećanje

“Ja očekujem po onome kakva je dinamika, to je kraj oktobra početak novembra, da Srbija, Vojvodina dobiju završen Žeželjev most koji je inače deo pruge Beograd – Budimpešta. Da dobiju trake za drumski prevoz i naravno dve biciklističke staze. I to će biti završeno krajem oktobra“, kazala je ministarka Mihajlović uoči predstojeće posete evropskog komesara Johanes Hana koji će sa njom obići radove na izgradnji tog mosta.

Saga o obnovi simbola vojvođanske prestonice traje skoro dve decenije tako da, istine radi, kašnjenje ne ide u potpunosti na dušu Aleksandra Vučića i njegovih kabineta. 

Prva obećanja o obnovi mosta počela su 2005. godine, da bi zatim svake naredne godine neko od zvaničnika još jednom odredio novi rok. Nešto konkretnije dogodilo se 2010. kada su tadašnja Vlada i EU potpisali  sporazum o 30 miliona evra koje je EU obezbedila za obnovu Žeželjevog mosta, a ministar Đelić obećao da će most biti gotov 2012. 
Ugovor sa konzorcijumom EVZI potpisan je međutim 2011. godine a most je, prema ugovoru, trebalo završiti 2013. godine. Radovi zvanično počinju 2012. godine rušenjem preostalih stubova starog mosta, dok ministar infrastrukture Milutin Mrkonjić kaže da će most biti gotov do 2015. U međuvremenu, potpisuju se dodatni aneksi ugovora, a radnici štrajkuju zbog neisplaćenih zarada. 
Detaljnije o novosadskom Skadru možete pogledati u tajmlajnu: