Zdravstveni “Koridor 10” i dalje u papirima

Ministar zdravlja o rekonstrukciji zgrade Kliničkog centra Srbije. (Danas, 21. 12. 2007. godine)
„Naredna, 2008. biće u znaku projektovanja i priprema, a 2009. će početi radovi na zgradi Kliničkog centra Srbije.”

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević je povodom 20 godina postojanja i rada Urgentnog centra u Beogradu izrazio nadu da će ova ustanova svoju 25. godišnjicu dočekati u novoj zgradi Kliničkog centra Srbije, koja će, kako je istakao, biti završena do 2011. godine. Međutim, radovi nisu počeli 2009. godine.

„Velika rekonstrukcija Kliničkog centra Srbije (KCS) u koju će biti uloženo 120 miliona evra trebalo bi da počne krajem iduće godine do kada će biti završene sve pripreme. Tako će naša najveća zdravstvena ustanova dobiti potpuno novi izgled.“ 

Blic, 30. 5. 2009. godine    

Krajem prošle godine, ministar Milosavljević je govorio o centralizaciji četiri klinička centra, u Beogradu, Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu i izneo nove rokove za završetak KCS, koji će, kako je naglašeno, postati „srce celog sistema“.

„Ovo je najsloženiji projekat koji Ministarstvo zdravlja trenutno vodi, pa ga možemo nazvati ‘Koridorom 10’ srpskog zdravstva. Pripreme idejnih rešenja za budući izgled centara nalaze se u završnoj fazi. Već početkom sledeće godine biće raspisan međunarodni tender za izvođača radova, što će ujedno biti izazov i za domaće kompanije. Posle toga počeće obnova ove četiri ustanove. Najvažnije je da se posao započet sedamdesetih godina prošlog veka završi u planiranim rokovima.“

Politika, 9. 12. 2009. godine

Budući da još nije završeno ni idejno rešenje projekta KCS, izjavu ministra Milosavljevića ocenjujemo kao neispunjeno obećanje, a Istinomer će nastaviti da prati dalje korake na realizaciji ovog projekta.