Završena rekonstrukcija Muzeja savremene umetnosti do 20. oktobra

Ministar Ivan Tasovac o završetku rekonstrukcije Muzeja savremene umetnosti u Beogradu (Nin, 13. 11. 2014. godine)
22. 10. 2015.
Teme / Ocene: Obećanja, Neispunjeno, Kultura
„Tema je, na primer, kada će biti otvoren Narodni muzej u Beogradu? Odgovor glasi: Muzej savremene umetnosti – 20. oktobra 2015, dok će kompletna rekonstrukcija Narodnog muzeja biti završena do 10. maja 2016. godine.“
Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac je još u novembru prošle godine u izjavi za „Nin“ naveo tačne datume otvaranja Narodnog muzeja i Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.
Ove godine u februaru ministar je aktivirao satove, koji su krenuli da odbrojavaju vreme do otvaranja ova dva muzeja. Tada je ministar Tasovac ispred Muzeja savremene umetnosti rekao da će momenat otvaranja biti „trenutak kada će ljudi moći da vide i novu stalnu postavku u njemu“ i da moramo da čuvamo ono što je dragoceno, a da su kolekcije u Muzeju savremene umetnosti „najdragocenije“. Tada je ministar bio prilično siguran da će se otvaranje i desiti.

Blic, 10. 02. 2015. godine
„Ne razmatram mogućnost da muzeji ne budu otvoreni i jedan sekund posle vremena koje odbrojavaju časovnici ispred njih.“
*
Ministar Tasovac na aktiviranju sata / Foto: FoNet

Iako ministar nije razmatrao tu mogućnost, sat ispred Muzeja savremene umetnosti je otkucao, muzej nije otvoren, a ministar je izgleda „izigran“. Naime, nakon otkucavanja sata ministar Tasovac je rekao da prihvata „komandnu odgovornost“ za to što su ih tenderska komisija i bivši direktor Jovan Despotović „izigrali“ i izvinio se javnosti.

B92, 20. 10. 2015. godine
„Bio sam u potpunosti svestan da sam postavljanjem sata založio svoj i autoritet Ministarstva, ali bih u očima javnosti bio mnogo odgovorniji da je Muzej otvoren na kriminalni način i zbog toga sam sprečio otvaranje po cenu da rekonstrukcija bude završena nekoliko meseci kasnije.“

Kako je otvaranje MSU odloženo za nekoliko meseci, izjavu Ministra Tasovca ocenjujemo kao neispunjeno obećanje

Dana kada je najavljeno otvaranje, ispred Muzeja savremene umetnosti, okupili su se građani na poziv asocijacije „Nezavisna kulturna scena Srbije“. Oni su svoje nezadovoljstvo iskazali ostavljajući satove, ukazujući simbolično na časovnik koji je odbrojavao. Na ovom skupu pojavila se i policija, što je iznenadilo okupljene građane. 

*
Kordon policije ispred Muzeja savremene umetnosti / Foto: FoNet 

Asocijacija „Nezavisna kulturna scena Srbije“ se na skupu zahvalila ministru na preuzimanju „komandne odgovornosti“ za ovaj neuspeh i pitala ga šta ta odgovornost znači „osim ograđivanja od posledica“.

„Problemi u institucijama su mnogobrojni i kompleksni – zatvaraju se domovi kultura, biblioteke i knjižare postaju kockarnice i butici, muzeji su zatvoreni, a mediji su tužna priča za sebe. Mi tražimo jasan odgovor na sva ova pitanja, tražimo stvarnu reformu upravljanja kulturom, departizaciju, depolitizaciju i demokratizaciju svih institucija, umesto prisvajanja javnog dobra, bez obzira koja partija ga uzima za sebe. Od kad je vaš sat odbrojao, mi, građani, uzeli smo budilnike u svoje ruke i počinjemo da odbrojavamo“, moglo se čuti na skupu.

Muzej je osnovan 1965. godine, 1987. je proglašen za kulturno dobro, a u njemu se čuva, proučava, publikuje i izlaže jugoslovenska i srpska umetnost od 1900. do danas. Za javnost je zatvoren 2007. godine zbog radova na rekonstrukciji, adaptaciji i dogradnji. Muzej bi mogao da bude otvoren u martu ili aprilu 2016. godine, rekao je v.d. direktora MSU Slobodan Nakarada, dok ministar Tasovac nije precizirao koliko će građani još čekati na otvaranje muzeja, ali je rekao da nadležni organi rade svoj posao.

„Lako ćemo mi sa time što sam ja doveden, u najblaže rečeno, neprijatnu situaciju. U ovom trenutku ono što je za mene problem to je što će Beograđani morati da sačekaju još par meseci da vide novu stalnu postavku MSU, ali će je videti. “