Zakon za sanaciju od poplava ovog vikenda

Ministarka poljoprivrede o zakonu za sanaciju od poplava (BETA, 14.06.2014. godine)
"U pripremi je poseban zakon koji će regulisati sva pitanja vezana za nadoknadu štete na terenu. Zakon tipa lex specialis biće donet ovog vikenda, tako da će u ponedeljak ići na usvajanje i on će sistemski rešiti pitanja kako dalje ići u obnovu i izgradnju"

Iako je ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković u subotu 14. juna prilikom posete Valjevu najavila da će poseban zakon za saniranje posledica poplava biti pred Vladom istog vikenda, a pred Skupštinom početkom nedelje, to se nije dogodilo.

„U ponedeljak (16.jun) se zakon o saniranju posledica poplava tipa lex specialis nije, kako je ministarka najavila, našao u rukama poslanika, već se našao na stolu, u kabinetu premijera Srbije Aleksandra Vučića, gde se okupilo 40 predstavnika lokalnih samouprava u želji da sazna šta i kako će im država pomoći na sanaciji štete i od kojih para“. (Kolubarske, 17.06.2014. godine)

Kako izveštava valjevski portal, pozivajući se na tvrdnje predstavnika gradova i opština koji su bili na sastanku, premijer Vučić ih je obavestio da će se sutradan, u utorak 17. juna, pred odbornicima Skupštine Srbije naći predlog zakona o sanaciji posledica katastrofalnih poplava. Reč je o zakonu u formi lex specialis kojim se lokalne samouprave oslobađaju obaveze raspisivanja tendera za izvođače radova na sanaciji šteta od poplava i klizišta, čime se skraćuje postupak za donošenje odluke o izvođaču radova.

Međutim, predlog zakona o saniranju posledica u poplavljenim gradovima i opštinama Srbije nije se našao pred poslanicima republičkog parlamenta ni do danas.

Kako je naveo pomoćnik ministra privrede Dejan Radulović, novi Zakon o saniranju posledica u poplavljenim područjima, koji Vlada Srbije priprema, biće leks specijalis s rokom primene do godinu dana. (Tanjug, 19.06.2014. godine)

Ministarka građevine i saobraćaja Zorana Mihajlović je 20. juna rekla da će zakon o saniranju posledica poplava biti donet „uskoro“:

(BETA, 20.06.2014. godine)
„Zakon o obnovi zemlje trebalo bi da bude vrlo brzo na vladi i u parlamentu i on treba da ubrza saniranje puteva, javnih objekata, škola.“

Premijer Vučić je 20. juna rekao da će konačna procena štete biti izneta u prvoj polovini jula, a da očekuje da sledeće nedelje bude usvojen zakon o obnovi zemlje, koji će omogućiti da se brže krene u taj posao. (Tanjug, 20.06.2014. godine) 

Neispunjeno obećanje ministarke poljoprivrede.