Zadužićemo se milijardu i dvesta miliona evra

Predsednik Vlade Srbije o stanju javnih finansija. (TV Pink, 30. 1. 2015. godine)
“Ove godine se nećemo zadužiti više od milijardu i dvesta, milijardu i trista miliona evra.“

Na samom početku 2015. koju je aktuelni premijer nazvao godinom oporavka, dao je optimističnu prognozu da će se zemlja neto zadužiti (finansiranje fiskalnog deficita za koji se povećava javni dug) za oko milijardu i trista miliona evra.

Podaci Narodne banke Srbije pokazuju da je u periodu od januara do decembra fiskalni deficit opšte države bio oko 150 milijardi dinara, što i odgovara obećanju premijera. Zbog toga dobija ocenu ispunjeno.
 
Bez obzira što je formalno dug ostao u zacrtanim okvirima, ima nekoliko stavki na koje skreće pažnju Fiskalni savet i koji su i dalje razlog za brigu.
Fiskalni deficit od 3,7 odsto BDP-a je za Srbiju i dalje previsok.
Kako su u svom godišnjem izveštaju naveli, deficit krije i neke jednokratne činioce koji su ga privremeno poboljšali. 

“Reč je pre svega o izuzetno velikim uplatama državnih preduzeća u budžet po raznim osnovama, koje najverovatnije nisu održive u srednjem roku i stoga je njihov uticaj na fiskalni rezultat samo jednokratan. Dodatno, država je privremeno „uštedela“ i tako što nije dosledno sprovodila planirane politike (racionalizacija broja zaposlenih, završetak privatizacije, javne investicije), što nije nikakav uspeh već odlaganje troškova za sledeću godinu”, stoji u izveštaju Fiskalnog saveta.

Podaci Uprave za javni dug pokazuju da je ukupan dug u prošloj godini povećan za 2 milijarde i 48 miliona evra. Fiskalni deficit (u iznosu od 1,2 milijarde evra), predstavlja polovinu ukupnog porasta zaduženosti zemlje. Preostalo povećanje javnog duga, kažu u Fiskalnom savetu, praktično je u celosti rezultat kretanja deviznih kurseva, pre svega snažnog jačanja američkog dolara. Ekonomisti ocenjuju da je loša valutna struktura javnog duga Republike Srbije (u kome gotovo 80% čine obaveze u inostranim valutama) trajni problem domaćih javnih finansija.