Za tri i po godine – ni cigla

Bivši ministar zdravlja o rekonstrukciji Kliničkog centra u Kragujevcu. (Blic, 16. 7. 2009. godine)
„Kragujevački Klinički centar dobiće do kraja 2012. godine potpuno novi bolnički objekat sa preko 600 postelja, novo odeljenje kardiohirurgije i rekonstruisan tehničko-ekonomski blok.“

Kragujevački Klinički centar bio je samo jedan od četiri medicinske institucije u najvećim gradovima Srbije koji je trebalo da doživi veliku obnovu i proširivanje kapaciteta. Za njegovu rekonstrukciju namenjeno je 24,5 miliona evra (kredit obezbedila Evropska investiciona banka) i od tog novca trebalo je da se napravi nova bolnička zgrada u krugu Kliničkog centra, površine 16.800 kvadratnih metara, potpuno novo odeljenje kardiohirurgije, 40 ambulantnih ordinacija i isto toliko kreveta u intenzivnoj nezi i šest hirurških sala. 

To bi bio veliki doprinos toj ustanovi čije usluge, prema procenama, koristi oko dva miliona stanovnika centralne, ali i drugih delova Srbije.

Ali, umesto da se 2009. počne sa zidanjem, čitav posao je odlagan iz godine u godinu. Kasnila su idejna rešenja projekata, potom i glavni projekti, a odocilo se i sa tenderima. I, umesto da pacijenti već imaju na usluzi novu medicinsku ustanovu, u KC Kragujevac su i dalje upetljani u papire.

„Videli smo samo nacrt generalnog projekta, a glavni projekt još nije gotov. Imamo dosta primedbi na taj deo posla. Očekujemo da će to biti otkolonjeno što bi značilo da radovi počnu već u drugoj polovini godine.“

v.d. direktora KC Kragujvac dr Nebojša Arsenijević, Večernje novosti, 16. 1. 2013. godine

Pošto se ništa od obećanog nije ostvarilo, Istinomer bivšem ministru zdravlja daje ocenu „neispunjeno„.