Za šest meseci mnogo srpskih proizvoda u Ikei

Predsednik Srbije o proizvodima iz Srbije u robnoj kući Ikea (RTS, 10. 8. 2017. godine)
„Dva su proizvoda (domaća u Ikei): jedno je oklagija, drugo daska za sečenje mesa. Ja ne smem još ništa da otkrivam, ali očekujem da će to biti mnogo više i bolje u kratkom vremenskom periodu. Zapamtite šta sam vam rekao, za šest meseci ćemo da razgovaramo, onda ćete videti da građani Srbije mogu da proizvode mnogo više za Ikeu na globalnom nivou, nego što je to danas.“

Kada je posle bezbroj najava i odlaganja otvorena prva robna kuća Ikea u Srbiji, predsednik Aleksandar Vučić obećao je da će vrlo brzo, u roku od šest meseci, biti povećan broj domaćih proizvoda u Ikei. U tom trenutku, bila su to samo dva gotova proizvoda, oklagija i daska za sečenje mesa.


„Zapamtite šta sam vam rekao, za šest meseci ćemo da razgovaramo”, bio je izričit. Šest meseci kasnije pitali smo Vučića kako stvari stoje, da li sada može da otkrije ima li novih proizvoda iz Srbije u Ikeniom asortimanu, u Srbiji i na globalnom nivou, ali odgovor nismo dobili. Iz same kompanije odgovaraju da i dalje imaju samo jednog dobavljača iz Srbije.

“U Srbiji IKEA ima jednog dobavljača i to je kompanija ‘Standard and Furniture’. Ta kompanija proizvodi za robne kuće IKEA oklagije, daske za sečenje, kao i nožice i ostale komponente od drveta koji su sastavni delovi većih komada nameštaja”, navodi se u odgovoru kompanije Ikea.

Dakle, reč je o istom proizvođaču iz Ćuprije, koga je Vučić pominjao i koji ove proizvode plasira u Ikei od starta. Budući da u poslednjih šest meseci nijedan novi domaći dobavljač nije počeo da radi za Ikeu, niti za sada ima novih domaćih proizvoda u toj kompaniji, ni na lokalnom, ni na globalnom nivou, Vučić za ovo obećanje dobija ocenu “neispunjeno”.

Podsećamo, dolazak kompanije Ikea najavljuje se više od jedne decenije. O tome ko je sve i kada obećavao, a zbog čega nije ispunio to obećanje, Istinomer je pisao ovde. Iako je tek za vreme Vučićeve vlasti Ikea došla u Srbiju, to mu i dalje ne otvara prostor da obećava u ime kompanije, niti u ime potencijalnih dobvljača, niti predsednik na ove poslovne odnose ima bilo kakav uticaj. Barem ne bi trebalo.