Za mesec dana isplatiće se „Oko sokolovo“

Zamenik gradonačelnika grada Beograda o isplativosti sistema „Oko sokolovo“ (N1, 16.08.2020. godine)
5. 11. 2020.
Teme / Ocene: Ispunjeno
 „Bahati vozači će dobiti kazne i shvatiće da to nije igra … Čitav sistem će biti otplaćen za oko mesec dana.“

Sledećeg utorka biće tačno tri meseca kako je počeo da radi sistem elektronske kontrole nepropisnog parkiranja, poznatiji kao „Oko sokolovo“.

Krajem juna Goran Vesić, zamenik gradonačelnika grada Beograda, najavio je „Oko sokolovo”, obećavši da će doneti „kraj bahatom parkiranju“.  U tu svrhu, kupljeno je 18 automobila marke Land Rover.

„Specijalizovana terenska vozila kupljena su na javnom tenderu, koštala su 29 hiljada evra, plus četiri hiljade za nadogradnju, što je znatno ispod cene, ali takva povoljna cena data je na tenderu“, objavljeno je na sajtu Grada.

Na pitanje novinara Pinka zašto su kupljeni baš džipovi, Vesić je odgovorio da je razlog tome teška oprema i rad od 24 časa.

Povezan sadržaj
Tim Istinomera 27. 7. 2020.

Verujte mi, ovi bahati i drski vozači će isplatiti ta vozila za 10 ili 15 dana samo od kazni koje ćemo njima naplatiti. Oni nisu zaslužili ništa bolje nego da budu kažnjeni ako već nemaju osećaj da ne mogu da stanu u žutu traku sa četiri migavca, ako nemaju osećaj da ne smeju da blokiraju pešački prelaz i ne smeju da stanu na tramvajskim šinama“, rekao je Vesić.

Međutim, u narednih nekoliko gostovanja, Vesić je davao nešto duži rok u kojem će se sistem sam isplatiti – za oko mesec dana

„Bahati vozači će dobiti kazne i shvatiće da to nije igra. Mi smo pustili u petak prvih 1348 kazni; vrednost kazni je 22 miliona dinara, ali pošto mogu da plate sa 50 odsto popusta, skoro sto hiljada evra će se sliti u gradsku kasu, što znači da će čitav sistem biti otplaćen za oko mesec dana“, izjavio je Vesić sredinom avgusta za N1.

I kasnije je Vesić ponavljao priču o bahatim vozačima i roku od mesec dana.  

Čitav sistem, za malo više od mesec dana, isplatiće bahati vozači, što je vrlo pošteno, jer oni maltretiraju godinama građanke i građane Beograda, pa je red i da plate“.

Od 10. avgusta „Oko sokolovo“ zvanično je počelo da šalje prekršajne prijave.

Istinomer je 11. septembra, nakon isteka najavljenog roka od mesec dana, uputio pitanje Gradu Beogradu i Sekretarijatu za poslove komunalne milicije o tome koliki je ukupni novčani iznos prekršajnih prijava koje je ovaj sistem zabeležio za mesec dana rada.

Odgovora nije bilo ni posle više poziva, a ni nakon poslatog Zahteva za pristup informacijama od javnog značaja.

Ipak, nakon Žalbe Povereniku, stigao je odgovor.

„Obaveštavamo Vas da je uvidom u elektronsku evidenciju utvrđeno sledeće: ukupni novčani iznos kazni je 110.595.000,00 dinara. U navedenom periodu izdato je 8555 obaveštenja za prekršaje nepropisnog parkiranja vozila. Najveći broj obaveštenja koja je izdao sistem „Oko sokolovo“ odnosi se na nepropisno parkirana vozila na delu trotoara koji nije obeležen za parkiranje, a za koji je propisana novčana kazna u fiksnom iznosu od 5.000,00 dinara za fizička lica“, odgovorio nam je Sekretarijat za poslove komunalne milicije grada Beograda.

Uzimajući u obzir da je kupljeno 18 automobila po ceni od 33 hiljade evra  (29 hiljada evra vozilo plus četiri hiljade evra za nadogradnju), za „Oko sokolovo“ izdvojeno je ukupno 594 000 evra, što je oko 70 miliona dinara.

Pošto nam je zvanično potvđeno da je ukupan iznos novčanih kazni veći od 110 miliona dinara, Istinomer zaključuje da je obećanje Gorana Vesića da će se investicija u vozni park „Oka sokolovog“ isplatiti za mesec danaispunjeno.

 

Naslovna fotografija: Beoinfo / Zvanična stranica Grada Beograda