Za EU sa anti-evropljanima

Predsednik SNS-a o evropskom opredeljenju stranke. (Kurir, 3. 11. 2010. godine)
„SNS je opredeljena za evropske integracije Srbije.“

Otkako je napustio Srpsku radikalnu stranku i odustao od anti-evropske retorike lider naprednjaka ističe ulazak Srbije u EU kao jedan od važnijih ciljeva njegove stranke.

„Mnogo je lakše da se razgovara sa EU ako ona zna da promena vlasti neće promeniti opredeljenja Vlade Srbije prema EU. Dakle, promena vlasti može da bude samo sa demokrata na SNS, ali mislim da to neće menjati odnos prema EU. Mi želimo da Srbija bude članica Unije.“

Tanjug, 13. 6. 2010. godine

„Predsednik SNS Tomislav Nikolić izjavio je da će ta stranka pobediti na narednim izborima i uvesti Srbiju u Evropsku uniju.- Ispunićemo sve uslove EU…“

Kurir, 19. 3. 2011. godine

Međutim, u junu 2011. godine Srpska napredna stranka potpisala je sporazum sa Slobodarskom partijom Austrije, izrazito desničarskom strankom, negativno raspoloženom prema EU. Podsećanja radi, to je stranka kojom je više od tri decenije rukovodio Jerg Hajder zbog čijih se stavova austrijska vlada (čiji je on bio koalicioni partner) suočila 2000. godine sa sankcijama Evropske unije. Partiju sada predvodi Hajnc Kristijan Štrahe, koji je u mladosti osuđivano kao neonacisticki aktivista.

Nikolićev stranački kolega Aleksandar Vučić je i sam potvrdio da ta austrijska stranka ima anti-evropske stavove.

„Novinar: To su stranke koje se ocenjuju kao recimo u najmanju ruku evroskeptici, i čak ekstremna desnica?

Aleksandar Vučić: Ide se da su to evroskeptici, ali je Tomislav Nikolić to rekao u lice gospodinu Štraheu.

Novinar: Šta mu je rekao?

Aleksandar Vučić: … Dakle, gospodin Nikolić mu je rekao – pa znam ja da vi imate zamerke na EU, to je kao kad uđete u mercedes pa vam ne radi jedna lampica, druga ili ne znam šta, ali pustite i nas da uđemo u taj mercedes pa ćemo onda moći da i mi nalazimo zamerke, ali svakako mi znamo da je opstanak Srbije zavisi od ulaska u EU i to smo jasno videli. ….

Novinar: Rekli ste da postoje tri tačke u sporazumu, koje su?

Aleksandar Vučić: Tako je, jedna je pozivanje na evropske vrednosti da, u skladu sa tim, da poštujemo ekonomski napredak zemalja, socijalni napredak zemalja, porodične i tradicionalne vrednosti, dostojanstvo naroda itd, kako bih rekao, nešto što svako može da potpiše, a mi ćemo to upravo staviti na naš sajt.“

sajt Srpske napredne stranke, 24. 6. 2011. godine

Ipak, kako se navodi na sajtu Slobodarske partije Austrije, Nikolić i Štrahe redovno kontaktiraju još od aprila 2008, kao i da ta stranka podržava evropsku perspektivu Srbije.

S obzirom na to da se SNS, s jedne strane, zalaže za evropske integracije Srbije, a da, u isto vreme, sarađuje sa strankom anti-EU opredeljenja, Istinomer lideru naprednjaka daje ocenu „nešto između“.