Wi-fi, video nadzor i klima uređaji u autobusima

Gradonačelnik Beograda o novinama u autobusima koji se budu uvodili od Nove godine. (N1, 9. 7. 2015. godine)
„Svi autobusi koje budemo uvodili u saobraćaj od prvog januara 2016. godine moraće da imaju klima uređaj, moraće da imaju brojače putnika, moraće da imaju wi-fi u sebi i moraće da imaju video nadzor.“

Gradonačelnik Beograda  Siniša Mali u julu je najavio novine za vozila koja se budu uvodila u saobraćaj od 1. januara 2016. godine. U decembru su gradske vlasti potpisale ugovor sa grupom privatnih prevoznika, koje zastupa konzorcijum „Arriva Litas“, a kojim je predviđeno angažovanje 385 autobusa privatnih prevoznika od 1. januara 2016. godine. Istinomer je od kompanije „Arriva Litas“ dobio potvrdu da su svi autobusi već u saobraćaju, ali da nemaju svi novine koje je najavio gradonačelnik, jer prema ugovoru  i konkursnoj dokumentaciji za javnu nabavku usluge prevoza putnika u gradskom saobraćaju oni nisu bili u obavezi da do 1. januara opreme autobuse. Naime, ugovor predviđa ugradnju klima uređaja i besplatnog interneta do 1. maja 2016. godine, a video nadzor i brojače putnika do januara 2017. godine.

*
Konkursna dokumentacija za javnu nabavku „Usluge prevoza putnika u javnom prevozu“ / Foto: Printscreen 

S obzirom da su rokovi ugovorom jasno precizirani, kao i da se nigde ne navodi da je 1. januar rok do kada svi ovi autobusu moraju da imaju ugrađene klime, wi-fi, video nadzor i brojače putnika, obećanje Siniše Malog ocenjujemo sa neispunjeno.

Istinomer je od konzorcijuma dobio tačne podatke o tome u koliko vozila već sada postoje najavljene novine.

„Trenutno klima uređaj imamo ugrađen u 342 vozila. Internet još nemamo ugrađen ni u jednom vozilu i u postupku je izbor najkvalitetnije ponude, a biće završena ugradnja do 1.5.2016. godine. Trenutno video nadzor imamo ugrađen u 29 vozila. Brojače putnika nemamo ugrađene ni u jednom vozilu i u postupku je izbor najkvalitetnije ponude, a biće završena ugradnja do 31.12.2016. godine za oba uređaja, do kada nas i Ugovor obavezuje“, kažu za Istinomer iz konzorcijuma „Arriva Litas“.