Vučića ne interesuju procenti podrške

Član predsedništva Srpske napredne stranke i zamenik gradonačelnika Beograda o predsedniku Srbije i podršci građana. (Tanjug 05. 02. 2019. )
“Vučić je prvi predsednik u novijoj istoriji Srbije koga ne zanimaju procenti podrške.”
Odluku predsednika Srbije kao i vladajuće Srpske napredne stranke, Aleksandra Vučića da u kampanji “Budućnost Srbije” obiđe 29 okruga i “narodu podnese izveštaj o svom radu”, član predsedništva SNS-a, Goran Vesić video je kao očekivanu, jer je prema njegovoj oceni, predsednik Vučić političar koji “za svoj rad odgovara samo građanima”. Međutim, podrška koju uživa kod tih građana ga ne zanima, misli Vesić, a prenose mediji. 
*
Foto: FoNet/Marija Ðoković

“Vučić je prvi predsednik u novijoj istoriji Srbije koga ne zanimaju procenti podrške, državne privilegije i koji ne želi da sedi u kabinetu više od onoga što mu je posao po državnom protokolu” dodao je Vesić. 

Da predsednika Srbije zaista ne zanimaju ti procenti podrške, verovatno se ne bi ni on sam, u svojim izjavama, osvrtao na njih. Ali, Vučić procente pominje, bilo da se radi o popularnosti stranke koju vodi, njegovoj ili njegovih političkih oponenata. I to radi vrlo često. 
Samo nedelju dana pre ove Vesićeve izjave, predsednik Srbije o tome je govorio i na zajedničkoj konferenciji za novinare sa slovenačkim predsednikom Borutom Pahorom, koji je bio u zvaničnoj poseti Beogradu. 
“Sve te političke stranke koje učestvuju na izborima, plus da dobiju sve glasove ljudi koji izlaze na izbore u Sloveniji, što je oko 1,1 milion ljudi, opet ne bi pobedili”, rekao je tada Vučić, a prenela televizija N1
“A lista stranke čiji sam predsednik uvek na izborima dobija sve više glasova, a oni [opozicija] sve manje. Sada su u slobodnom padu. Za nekoliko nedelja sa 16 su spali na 12 odsto” dodao je Vučić. 
Ako se vratimo još sedam dana unazad, prvi čovek Srbije potvrdio je tokom uključenja u centralni Dnevnik Radio televiziji Srbije da stavove javnog mnjenja proveravaju i po nekoliko puta nedeljno. 

“Što se tiče istraživanja javnog mnjenja, pošto mi to radimo, ne samo na mesečnom i nedeljnom nivou, ponekada i više puta nedeljno, tako je savremeno shvatanje politike, dakle, naši brojevi su u ovom trenutku čak i nešto bolji od toga [od 50 odsto koliko je navela novinarka RTS-a da je popularnost Vučića prema poslednjim istraživanjima], ali mi uvek tražimo najgore pondere po nas” objasnio je Vučić za RTS. 
Još nekoliko koraka unazad vodi do lokalnih izbora u četiri opštine u Srbiji, održanih u decembru prošle godine. Ni tada predsednik svih građana Srbije, nije propustio priliku da upravo on saopšti procente koje je njegova stranka osvojila, iako bavljenje lokalnim izborima ne bi trebalo da bude posao osobe na najvišoj poziciji u državi. 

“U svim opštinama u kojima su izbori održani SNS odneo je ubedljivu pobedu! U Kuli smo dobili 59, 68 odsto. SNS je dobila 26 mandata, SPS 5 mandata, POKS 2 mandata… U Kladovu SNS 59 odsto glasova. Došli smo do Lučana, Srpska napredna stranka dobila je 66,20 odsto glasova. Drugopalisrani je Savez za Srbiju sa devet odsto glasova. U mandatima SNS 27 mandata. Na lokalnim prethodnim izborima naša stranka je imala 50 odsto glasova, sami izračunajte koliki je rast. Skoro 34 odsto rast u odnosu na rezultate na prethodnim izborima” rekao je Vučić, a preneo list Alo.
Između ostalih, navedene Vučićeve izjave vrlo očigledno demantuju Vesića da predsednika Srbije “ne zanimaju procenti podrške” i zbog toga Vesić dobija ocenu “kratke noge”
Naslovna fotografija: FoNet/Marija Ðoković