Vredna Skupština i kilava Vlada

Poslanik LDP-a o tome zašto nije usvojeno više proevropskih zakona. (Danas, 26. 05. 2010. godine)
28. 5. 2010.
Teme / Ocene: Istinitost, Istina, Politika
„Vlada od početka godine nije uputila nijedan proevropski zakonski predlog Skupštini.

Iako se ranije govorilo da je Skupština ta koja usporava proces evropskih integracija, u prva tri meseca 2010. godine Vlada je ta koja je zakazala. To potvrđuju i kritike koje stižu od poslanika vladajuće koalicije.

„Činjenica je da Vlada nije pripremila četiri zakona koji su se očekivali u ovom tromesečju. Ona je sama svesna obaveza iz evropskog partnerstva u pogledu uređenja pravnog prostora u Srbiji, ali i obaveza prema sopstvenim građanima. Zato očekujemo da će Vlada u skorom roku te zakone i poslati.“

poslanica Demokratske stranke Jelena Trivan, Danas, 26. 05. 2010. godine

Direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević pokušala je da objasni zašto je došlo do usporavanja rada Vlade u ovom domenu.

„Pretpostavljam da je manji broj zakona koji je ‘izašao’ iz Vlade razlog usporavanja procesa, ali je to posledica nekoliko činjenica. Jedan od razloga je što smo pred kraj izveštajnog perioda uveli novi instrument kojim se strože proverava usklađenost našeg zakonodavstva sa evropskim, što znači i više posla za ministarstva. Svakako je na rad ministarstava i Vlade uticala i činjenica da su ministarstva bila opterećena izradom novih sistematizacija i reorganizacijom, a istovremeno su imala iste obaveze iz oblasti evropskih integracija.“

Danas, 24. 05. 2010. godine

Prema zvaničnim podacima sa sajta Kancelarije Vlade za evropske integracije u prvom tromesečju, Vlada je, od planiranih pet, utvrdila predlog samo jednog zakona. Sa druge strane, Narodna skupština je istovremeno usvojila pet zakona, odnosno sve predloge koje joj je Vlada dostavila još krajem 2009. godine.

Od jula 2008. do marta 2010. godine Nacionalni program za integraciju Srbije u EU je, u celini, ispunjen 74 odsto, jer je od planiranih 467 propisa usvojeno 343. Planirano je usvajanje 150 zakona, a usvojeno je 114 ili 76 procenta. Od planiranih 313 podzakonskih akata, usvojeno je 193, odnosno 62 odsto.

Zbog toga Istinomer izjavu poslanika LDP-a ocenjuje kao istinitu.