Vozovi mile, studija stoji

Ministar Mrkonjić o izradi Studije izvodljivosti radova za rekonstrukciju pruge Beograd-Bar. (Beta, 16. 6. 2009. godine)
„Studija će biti završena za šest do osam meseci, za njenu izradu je obezbeđeno 1,5 miliona evra, jedan milion će dati Vlada Italije, dok će 500.000 evra uložiti Srbija i Crna Gora.“

Ni pola godine posle roka koji je ministar Mrkonjić dao za izradu Studije izvodljivosti radova za rekonstrukciju pruge Beograd-Bar, taj dokument nije završen. Poslednja vest je da će Studija biti izrađena na jesen 2010. i stigla je od predstavnika firme „Italfer“ koja radi studiju.

„Studija će biti završena do septembra i dosadašnje analize su pokazale da bi rekonstrukcija pruge u narednih deset godina koštala između 200 i 300 miliona evra.“

Glas javnosti, 16. 4. 2010. godine

Iz Ministarstva za infrastrukturu je najavljeno da bi projektna dokumentacija trebalo da bude završena za godinu i po dana, a sama rekonstrukcija bi trebalo da bude gotova do 2015. godine. Posle rekonstrukcije, prosečna brzina vozova trebalo bi da bude povećana sa sadašnjih 40 na 65 kilometara na sat.

„Najkasnije za 18 meseci trebalo bi da počne temeljna rekonstrukcija železničke pruge Beograd-Bar.“

načelnik u Ministarstvu za infrasrukturu Miodrag Poledica, B92, 19. 7. 2010. godine

Istinomer obećanje ministra Mrkonjića ocenjuje kao neispunjeno.