Volite li poskupljenja na sitno ili krupno ?

Ministar za državnu upravu nakon usvajanja izmene Uredbe o formiranju cena naftnih derivata. (Beta, 15. 4. 2010. godine)
„U narednih mesec dana se ne očekuje poskupljenje goriva.“

Zaista je prošlo mesec dana, kako je ministar obećao, a da cena gorivu nije podizana. A onda je benzin poskupeo – rekordno.

„Maksimalne dozvoljene cene za motorne benzine biće više u proseku za 3,8 dinara po litru, odnosno 3,23 odsto, a za dizel goriva 4,5 dinara po litru, što je poskupljenje od 4,31 odsto.“

RTS, 10. 5. 2010. godine

Objašnjenje Vlade bilo je da će izmena Uredbe o formiranju cena naftnih derivata „zaustaviti česta i velika poskupljenja goriva“, ministar Marković rekao da je cilj promene Uredbe zaštita standarda građana, ali stručnjaci smatraju da nas čekaju samo – više cene.

„Promena uredbe je samo način da se Vlada obezbedi i da se ne oseća krivom zbog češćeg povećanja cena. Mislim da gorivo još dugo neće pojeftiniti.“

Nebojša Atanacković, kompanija „Nafta“, Blic, 6. 5. 2010. godine

Umesto da cenu goriva koriguje na svakih 15 dana „po malo“, Vlada Srbije je sada menja jednom u mesec dana, ali značajno. Nije šija, nego vrat koji nije doneo nikakav boljitak građanima.