Vojvođansko pismo posvađalo Sinode

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije o pismu SPC upućenom u Skupštinu povodom Statuta Vojvodine. Izvor: Novosti
„Pismo od februara ove godine, upućeno najvišim zvaničnicima zemlje povodom Statuta Vojvodine zvaničan je stav Sinoda SPC koji se nije promenio. Sve što je tada Sveti arhijerejski sinod saopštio o Predlogu statuta, i danas bih potpisao.“

Vladika niški Irinej, jedan od članova Sinoda u vreme kada je pismo pisano i poslato predsednici Skupštine, predsedniku države i premijeru tvrdi da se o pismu na Sinodu nije raspravljalo:

„Ne znam šta piše u tom pismu, ali niko iz Sinoda to nije poslao.“

Politika 28. 11. 2009. godine

Episkop bihaćko-petrovački Hrizostom, koji je takođe u to vreme bio član Svetog sinoda tvrdi da je mitropolit Amfilohije pismo napisao na svoju ruku i poslao:

To je bilo privatno obraćanje mitropolita Amfilohija kao predsedavajućeg Svetog sinoda i mi u Sinodu nismo baš bili srećni što je to tako otišlo u javnost, pre nego što smo raspravljali o sadržaju tog obraćanja. Mi smo to pismo naknadno prihvatili. Bilo je apsurdno da sada o njemu nešto raspravljamo, jer je pismo već otišlo u javnost.

Politika, 28. 11. 2009. godine

Šta reći – reči dva člana Sinoda nasuprot jednog, pa makar to bio i predsedavajući Sinodom mitropolit crnogorsko-primorski. Istinomer ovu izjavu Amfilohija da ceo Sinod stoji iza pisma ocenjuje kao „kratke noge“.