Vlada 15 dana nakon konstituisanja Skupštine

Mandatar za sastav Vlade Aleksandar Vučić o datumu formiranja Vlade Republike Srbije. (Tanjug, 27. 4. 2016. godine)
„Imam svoje zakonske i ustavne rokove, koje mislim da sebi skratim tri do četiri puta. Nakon konstituisanja parlamenta teče rok od tri meseca za sastav Vlade. Nećete čekati ni 15 dana od konstituisanja Skupštine, a može da se desi da sve uradimo u istom danu.“
Uprkos očekivanjima da će Srbija, nakon apsolutne pobede SNS na aprilskim izborima, novu Vladu imati u kratkom roku, ni mesec i po dana nakon dobijanja mandata od predsednika Tomislava Nikolića, mandatar Aleksandar Vučić javnosti još uvek nije predstavio buduće ministre.
Kabinet je, prema rečima šefa Srpske napredne stranke, prvo trebalo da bude formiran do posete kineksog predsednika Si Đi Pinga, zatim do samita o Zapadnom Balkanu u Parizu, da bi nakon svega toga mandatar shvatio da je formiranje Vlade ipak „ozbiljan posao i da ne može tako brzo da se završi“. Poslednji dat rok je 17. avgust, kada u Srbiju dolazi misija MMF-a.
*
Ilustracija Istinomer

U početku je Aleksandar Vučić po pitanju sastava Vlade bio optimističan i verovao da će kabinet sastaviti sedam dana nakon što poslanici polože zakletvu. Međutim, Vlada ne samo da nije formirana u datom roku, nego i mesec dana nakon konstituisanja Narodne skuptšine javnost još uvek iščekuje sastav drugog Vučićevog kabineta.

(Tanjug, 27.5.2016. godine)
„Drugog juna će biti konstitutivna sednica pokrajinskog parlamenta, 3. ili 4. Skupštine Srbije. Nedelju dana kasnije je realno da se krene u formiranje pokrajinske vlade, zatim i republičke i sve bi trebalo da bude završeno do 16. juna.“

Uprkos obećanju da će sve biti gotovo do 16. juna, jer tada u Srbiju stiže kineski predsednik Si Đi Ping, kog ne bi trebalo da dočeka tehnička Vlada, mandatar Vučić je odlučio da proces sastavljanja novog kabineta ponovo odloži.

(RTS, 10.6.2016. godine)
„Neke neodložne stvari postoje koje morate da uradite, imamo velike pripreme za dolazak predsednika Kine, to je poseta od veoma velikog značaja za nas, nisam siguran da ćemo stići do tada da formiramo vladu“, požalio se Vučić.

Takođe, pravdao se da Vlada „kasni“ zbog ozbiljnosti posla.

(Beta, 10.6.2016. godine)
„Formiranje vlade nije fontana želja, to je ozbiljan posao. Vlada mora da radi kao ozbiljan tim i da daje rezultat.“

Kada je predsednik Kine konačno ispraćen, mandatar je tvrdio da će Srbija dobiti novu Vladu „što pre“. U tom slučaju. odrednica „što pre“ podrazumevala je rok od „10 najviše 12 dana“, jer sve treba da bude gotovo do 3. jula, kada se održava Samit o Zapadnom Balkanu u Parizu.

(Tanjug, 21.6.2016. godine)
„Svakako sve mora da bude pre Pariza, dakle to više nije pitanje želje, sve mora da bude gotovo pre četvrtog, što znači pre trećeg jula, jer trećeg putujem u Pariz.“

Međutim, mandataru je i pre odlaska u francusku prestonicu bilo jasno da će mu ispod imena na tom skupu pisati „premijer u tehničkom mandatu“, pa je tako samo pet dana nakon prethodnog obećanja ponovo najavio odlaganje.

(Tanjug, 26.6.2016. godine)
„Može da se desi da i drugi put odložimo datum za formiranje vlade“, najavio je pomeranje mandatar.

Već sledećeg dana precizirao je šta pomeranje podrazumeva. Ovog puta kao rok za formiranje kabineta Vučić je naveo dolazak delegacije MMF-a, što je planirano za 17. avgust. 

(Večernje novosti, 6.7.2016. godine)
„Svakako će vlada biti u zakonskom roku, a sve drugo ne bih da spekulišem. Ako ništa.. nije loše da ni ovi moji, ni ovi tuđi (poslanici) ne mogu lako da idu na more i moraće da letuju u Srbiji, više novca će da ostane Srbiji.“

Takođe, Vučić sve češće govori da će Vlada biti formirana u zakonskom roku. Nije jasno zbog čega mandatar toliko insistira na tome, kada drugačije nije ni moguće. 

Naime, Ustav Republiке Srbije u članu 109. propisuje da, ukoliko se Vlada ne sastavi u roku od 90 dana od dana konstitusianja Skupštine, dolazi do raspisivanja novih parlamentarnih izbora. To znači da mandataru zakonski rok ističe 31. avgusta. Insistiranje na zakonskom roku u ovom slučaju potpuno je besmisleno, ako u obzir uzmemo činjenicu da je Srpska napredna stranka na aprilskim izborima osvojila apsolutnu većinu, što znači da ima dovoljno poslanika da samostalno formira novu Vladu.
*
Mandatar za sastav Vlade Srbije Aleksandar Vučić / Foto: FoNet

I sam premijer je već počeo da se šali zbog odlaganja Vlade, pa je tako na pitanje novinarke Istinomera kada će građani čuti imena ministara, odgovorio da će Srbija Vladu dobiti pre nego Velika Britanija premijera. No, iako je, mora se priznati, malo ko očekivao da će Vučić i ovaj rok probiti, i to se dogodilo. Naime, Tereza Mej je danas postala nova premijerka Velike Britanije, dok Srbija svoju Vladu još uvek čeka.
Ne samo da građani novu Vladu čekaju, već je postalo neizvesno hoće li je uopšte i dobiti. Mandatar Vučić je ponovo obećao da će pokušati da formira Vladu u kratkom roku, ali je prvi put najavio mogućnost da on ne bude novi premijer.

(Tanjug, 23.7.2016. godine)
„Pokušaću da je formiram u kratkom roku, ako ne budem uspeo, ne isključujem mogućnost da je neko drugi formira. Imamo problema, nije nikakav hir u pitanju. Postoje stvari oko kojih ne mogu da govorim. Ne želim da formiram vladu portiv koje bih bio i sam“, rekao je Vučić.

S obzirom na to da je mandatar za sastav nove Vlade Srbije već nekoliko puta pomerao datum formiranja kabineta, ali i da je nakon izbora tvrdio da će sve biti urađeno jako brzo, obećanje mandatara Vučića ocenjujemo kao „neispunjeno„.
Da li se formiranje Vlade odlaže samo zbog toga što mandatar ne želi da budući ministri idu na letovanje ili zbog toga što se drži svoje devize „da ja ne radim, ne biste imali o čemu da pišete“, te želi da tokom letnje sezone bude u centru pažnje medija, ili je, pak, u pitanju nemogućnost mandatara da sastavi tim koji će preuzeti odgovornost. Takođe, treba imati u vidu činjenicu da SNS može samostalno da formira Vladu, jer ima natpolovičnu većinu, nije jasno zbog čega premijer građanima ne želi da saopšti šta to koči proces formiranja Vlade.