Više novca za nauku

Bivši potpredsednik Vlade o povećanju izdvajanja za nauku. (B92, 11. 7. 2008. godine)
„Do kraja mandata vlade izdvajanja za nauku biće povećana sa sadašnjih 0,4 odsto bruto društvenog proizvoda, na jedan odsto.“

Tokom četiri godine mandata Vlade davanja za nauku jesu uvećana, ali je Đelić cilj, koji je sam zacrtao, pomerio za još dve godine.

„‘Izdvajanja za nauku su duplirana, odnosno sa 0,3 odsto BDP-a budžetom za 2011. predviđeno je 0,65 BDP za nauku, i to je najveći rast izdvajanja za nauku kad bi gledali po svim zemljama u svetu. Ne govorim o apsolutnom iznosu’, kazao je Đelić…On je kazao da bi to izdvajanje do 2014. godine trebalo da bude jedan odsto. Prema njegovim rečima, 2001. godine budžet za nauku je bio 28 miliona evra, a za ovu godinu je 200 miliona.“

Beta, 11. 3. 2011. godine

Prema podacima s početka 2012. godine, izdvajanja za naučnu oblast došla su do 0,76 odsto BDP-a. No, tu treba dodatno pojasniti stvari. U taj postotak koji ide naučnicima nisu samo sredstva iz državnog budžeta, već i iz privatnog sektora, stranih donacija, iz dobijenih kredita.

Svakako da je za pohvalu to što se sada za naučna istraživanja daje gotovo duplo više u odnosu na 2008. No, obećanje je bilo vrlo konkretno – jedan odsto BDP-a – a to se nije ostvarilo. Zato Istinomer Đeliću daje ocenu „neispunjeno“.