Vinjete na autoputevima od 2010.

Ministar ekonomije o novom načinu naplate putarine na autoputevima Srbije. (Blic, 04. 11. 2008. godine)
„Srbija će od 2010. godine uvesti vinjete na domaćim autoputevima, kako bi se ubrzao protok saobraćaja.“

Ističući da će se ubrzati protok saobraćaja na domaćim autoputevima nakon uvođenja vinjeta, ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić je u novembru 2008. najavio da će se to desiti od 2010. godine.

Procene su da je 200 miliona evra, koliko se sada godišnje naplaćuje, nedovoljno za održavanje glavnih saobraćajnica, a zagovornici vinjeta kalkulišu da nova tehnika izdašnije puni kasu.

„JP „Putevi Srbije“, angažuje velik broj ljudi i, kako je pokazala afera drumska mafija, daleko je od savršenosti – deo takse može završiti mimo kase. Vinjete se smatraju zgodnim za države gde su sve glavne magistrale autoputevi, pogotovo ako su i male površine, pa skoro svi učesnici u saobraćaju redovno koriste ove drumove. Za Srbiju, gde je neznatan deo putne mreže ranga autoputa, vinjeta, kakva je uobičajena, uzimala bi od šofera koji i ne vide modernu saobraćajnicu, u korist onih koji se vozikaju od Beograda prema Nišu, Šidu i Novom Sadu. Ipak, o vinjetama se sve više razmišlja, ponajviše zato što se očekuje da bi nova tehnika motivisala vozače drumskih krstarica da voze autoputem, a ne da „rovare“ zaobilazne i za teški teret neprilagođene trase. Gotovo sve evropske zemlje su prihvatile nov, jednostavniji sistem. Tako u Sloveniji vozači za sedmodnevnu vinjetu plaćaju 15, za mesečnu 30 evra, ali u Mađarskoj je jeftinije – 11, odnosno 17,5 evra.“

SEEbiz, 28. 11. 2009. godine

Pojedini stručnjaci smatraju da ovakav sistem naplate putarine kod nas još nije moguć iz nekoliko razloga:

„Kod nas se 30 godina unazad ulagalo u infrastrukturu za naplatu putarine, tako da prelazak na drugačiji sistem naplate ne bi bio isplativ. Da bi se naplata putem vinjeta isplatila potrebno je imati izgrađenu dobru mrežu autoputeva, a pare ubirati na što je moguće duži vremenski period – kaže Milenko Caković, direktor sektora za naplatu putarina u ‘Putevima Srbije’.“

Politika, 25. 04. 2010. godine

I dok, s jedne strane, saobraćajni eksperti ističu da postoje čvrsti argumenti za uvođenje vinjeta, a protivnici ove vrste naplate putarine ne odstupaju od svojih stavova, ministar Dinkić se odavno ne oglašava na ovu temu. Budući da je najavio da će se od ove godine na našim autoputevima primenjivati naplata pomoću vinjeta, a da od toga ni nakon pet meseci 2010. nema ništa, niti nadležni o tome uopšte i govore, Istinomer njegovo obećanje ocenjuje kao neispunjeno.