Vi znate da ja nikada ne obećavam u prazno

Predsednički kandidat Vučić o obećanjima u kampanji. (Tanjug, 21. 3. 2017.godine)
„Vi dobro znate da ja nikada ne obećavam u prazno i da ja nikada ne volim pred izbore bilo kako da kupim biračku volju.“
Predsednik Vlade i predsednički kandidat Aleksandar Vučić poručio je publici u rekonstruisanom amfiteatru letnje pozornice u Vrnjačkoj banji da on nikad ne obećava pred izbore ono što posle ne ispuni i ne pokušava obećanjima da privuče glasove. Na žalost premijera i ostalih političara, Istinomer radi non-stop, a pogotovo u kampanji. 
Činjenica je da je premijer štedljiv u konkretnim obećanjima, ali su to obećanja koja pogađaju celu populaciju poput onog o povećanju plata i penzija. Za razliku od prethodnih vlada koje su  penzionere i zaposlene u javnom sektoru kupovale povišicama pre izbora, Vučićeva taktika je upravo suprotna – povećanja slede nakon izbora. Međutim, u pitanju je finesa (dodatno potencirana činjenicom da o našim platama i penzijama na kraju ipak odlučuje MMF): premijer svakodnevno poručuje da će nas “DOS-ovski kandidati vratiti u prošlost” čime sugeriše glasačima da im povećanje sledi jedino ako glasaju za njega.  
U isto vreme, Istinomer dugo i dobro pamti i pedantno beleži. Podsećamo čitaoce i na Vučićeva obećanja u ovoj kampanji koja se ponavljaju iz godine u godinu otkako je Srpska napredna stranka na vlasti. Zato premijeru dajemo ocenu – neistina.

Evo kako izgleda kad premijer ne pokušava da kupi biračku volju 

Na spomenutom otvaranju amfiteatra u poznatom banjskom lečilištu, Vučić obećava povećanje plata i penzija. 

“Sledi period povećanja plata i penzija, da bi ljudi na svojoj koži mogli da osete rezultate reformi koje smo sproveli”.

Konkretno žiteljima Banje premijer i predsednički kandidat Srpske napredne stranke najavljuje još lepše parkove, ulice i bazene jer para ima u budžetu.  

Obećao je premijer stanovnicima ovog dela Srbije i moravski koridor koji spaja Pojate i Preljnu, a o kojem se takođe godinama unazad priča.

„Ja vam sad saopštavam da mi ne nameravamo, samo zato što vi volite da čujete, mi smo na kraju pregovora za izgradnju moravskog koridora posle mnogo mnogo godina. Onda će Vam do Kruševca biti potrebno 20 minuta, do Kraljeva i Čačka manje od toga, a Beograd će biti neuporedivo bliži.“

A evo kako izgleda kad premijer obećava u prazno 

TV Happy, 13. 3. 2017. godine
„Ove godine ćemo mi da imamo završen Koridor 10, i južni i istočni krak“.

Podsećamo da je premijer više puta obećavao tokom 2015. i 2016. da će svi autoputevi biti gotovi do aprila 2017. godine.

Pink, 6. 3. 2017. godine
Mi smo sad izašli iz teških reformi. Više nećemo imati ovako teške reforme. Živeće se samo bolje.“

Kada ćemo živeti bolje, čuveno je pitanje koje muči građane, a rok se svake godine pomera. Iako međunarodne institucije hvale premijera zbog neočekivano brzog obaranja fiskalnog deficita, pred zemljom su ozbiljni izazovi kao što su reforma javnih preduzeća i ciljano otpuštanje u sektoru zdravstva i školstva.

Pink, 6. 3. 2017. godine
„U martu već sledeće godine (biće gotove prve zgrade Beograda na vodi). Ja vas molim danas da odete, da vidite kakav je to kvalitet gradnje… Izvaredna gradnja, 80.000 kvadrata za manje od godinu dana nice, 80.000 kvadrata u jednoj zgradi, to ranije u našoj zemlji nije bilo moguće.

Podsećamo, Vučić je 2014. obećao da će kula Beograda na vodi biti završena do kraja 2016. godine, da bi u decembru 2016. rekao da je mislio da može da “izdžiglja”. I sada kada govori o prvoj zgradi Beograda na vodi, Vučić očigledno misli na stambenu zgradu BW Residences, gde su radovi u toku. Kamen temeljac za kulu Beograda na vodi postavljen je prošle godine u kampanji i nemoguće je očekivati da će cela kula biti završena u roku od godinu dana.


Analiza Vučićevih govora pokazuje da se on vešto uklopio u savremene “post-istinite” trendove. Istinomer će shodno tome sve više ukazivati na tehnike kreiranja nove stvarnosti u kojima su činjenice na prvi pogled tačne, ali su istrgnute iz konteksta, ili umetnute u drugi kontekst ili nekompletne, tako da u stvari ne odgovaraju istini.