Vežite se, letimo za Dubrovnik!

Ministar za infrastrukturu o avio-letovima za Dubrovnik. (Fonet, 9. 7. 2009. godine)
„Problem oko dozvola hrvatskih vlasti će biti rešen i da Jat će za Dubrovnik ponovo početi da leti 20. jula (2009.).“


Iako je srpska aviokompanija najavila da će u julu 2009. godine, posle osamnaest godina pauze, obnoviti sezonske letove za Dubrovnik, hrvatske vlasti su odobrile dozvole samo za dva leta. Tada je ministar za infrastrukturu izjavio da će problem vrlo brzo biti rešen i da će domaći avioprevoznik uspostaviti redovne letove za Dubrovnik tokom te letnje sezone.

„Mi ćemo u Beogradu održati sastanak sa hrvatskim stručnjacima, i nadam se da će se stručnjaci dogovoriti za dva-tri dana, a da ćemo krajem iduće nedelje imati potpisan sporazum. Nadam se da će sva pitanja biti rešena, kako linija za Dubrovnik, tako i linija za Zagreb.“

Fonet, 9. 7. 2009. godine 

Nekoliko dana kasnije održan je sastanak predstavnika dve države, a ministar za infrastrukturu je rekao da je dogovor postignut.

„Kompanija „Jat ervejz“ dobiti dozvolu da leti za Dubrovnik, ako proceni da će joj se ta linija isplatiti. Avioni će leteti za Dubrovnik, kada Jat to bude hteo.“

RTV, 14. 7. 2009. godine 

Uprkos uveravanju ministra, iz JAT-a su demantovali da će letovi biti uspostavljeni.

RSE: Da, ali u međuvremenu je bio razgovor između dva ministarstva, i srpski ministar infrastrukture Milutin Mrkonjić je rekao da je dogovor postignut, te da JAT može da dobije dozvolu „kada to bude hteo“?

Dragović: Jeste, tačno je, ali i dalje je sve ostalo na usmenim obećanjima. Dakle, može da se dogodi i ovoga puta, da garancije hrvatske strane, koje su formulisane isključivo u usmenoj formi, mogu za posledicu da imaju i ono što se dogodilo 1. jula. Zato JAT ne želi, da iste reči ponovo dovedu do istih posledica. U tom smislu, mi očekujemo vrlo brzo potpisivanje bilateralnog sporazuma između dve zemlje, kojim bi se definisali uslovi za obavljanje vazdušnog saobraćaja između Srbije i Hrvatske, i koji bi omogućio i kompanijama iz Hrvatske i kompanijama iz Srbije da obavljaju saobraćaj.

Miljana Dragović zadužena za odnose sa javnošću JAT-a, Radio Slobodna Evropa, 16. 7. 2009. godine

Pošto JAT nije tada, a ni kasnije počeo sa letovima za Dubrovnik Istinomer obećanje ministra Mrkonjića ocenjuje kao neispunjeno.

Letovi JAT-a za Dubrovnik uspostavljeni su 17. juna 2011. godine.