Vakcinisan ili ne, mora da se potpiše

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević o tome da će i oni koji se vakcinišu protiv gripa morati da potpišu saglasnost. (Politika, 5. 11. 2009. godine)
„Ne želim da budem odgovoran ukoliko neko neće da primi vakcinu, ali i ako neko primi vakcinu, pa ga zaboli ruka ili mu se desi neki drugi neželjeni efekat.“

Sa nadolazećom epidemijom gripa H1N1 i polemikama da li se treba vakcinisati srpski ministar zdravlja izjavio je da će građani morati potpisom da potvrde da odbijaju da prime vakcinu, ali i ako prihvataju da se vakcinišu. Posle povika u javnosti, ali i tumačenja pravnika da ministar nema pravo da traži tako nešto, Milosavljević je izmenio stav.

To što sam ja govorio da mislim da bi trebalo da se da i saglasnost za primanje, to sigurno neće biti deo procedure nego će biti upisivanje u registar primljenih vakcina.

RTS, Oko magazin, 12.11.2009. godine

Moj predlog je bio da se, zbog evidencije, potpisuju i oni koji prime vakcinu, ali kolege epidemiolozi su me ubedili da bi to u javnosti bilo pogrešno protumačeno, pa smo od toga odustali.

Press, 12.11.2009. godine

Od prvobitnog skidanja odgovornosti za moguće posledice vaksinisanja, ministar je, posle prozivki koje je trpeo tih dana, odustao od svoje namere. Promenom stava postao je nedosledan u svom stavu, ali mu Istinomer, ipak, daje ocenu „nešto između“ jer je, čini se, shvatio koliko mu je prvobitan zahtev bio besmislen.