Uredićemo prostor ispred Doma zdravlja

Predsednik opštine Obrenovac o uklanjanju uličnih prodavaca ispred Doma zdravlja „Obrenovac“. (obrenovac.rs, 14. 6. 2012. godine)
“Ovo ovde kao strogi centar grada, kao ulaz u pedijatriju, gde dnevno dođe i po 30 – 40 majki sa bebama će biti mesto koje će biti čisto, uređeno i prikladno onom mestu koje treba da zaslužuje u našem gradu. Ulaz u grad, odnosno ulaz iz pravca Beograda mora da praktično predstavlja ono što mogu svi stanovnici očekivati u drugim delovima grada, a to je – rad, red i čistoću.”

Jedna od prvih mera novoizabranog opštinskog rukovodstva u Obrenovcu, nakon izbora 2012, bila je uklanjanje uličnih prodavaca kod ulaza na pedijatriju Doma zdravlja „Obrenovac“. Zajedno sa komunalnom policijom i komunalnom inspekcijom, uklanjanju je prisustvovao i predsednik opštine Miroslav Čučković. Ocenjeno je da tadašnja lokacija uličnih prodavaca narušava izgled centra grada i ometa prolaznike. Tom prilikom, Čučković je izjavio da je svestan da je taj vid prodaje jedini izvor prihoda tih građana i zbog toga ih je pozvao na sastanak koji će voditi njegov zamenik Dragoslav Mršević, kako bi se pronašla alternativna lokacija za ove ulične prodavce.

„Nisu ovi ljudi, ja sam to potpuno svestan, ovde zato što nemaju šta pametnije da rade, nego su zbog svog teškog socijalnog stanja tu. Gospodin Mršević (zamenik predsednika opštine) će naći sa njima u ponedeljak tokom razgovora adekvatnu lokaciju na kojoj će oni moći da prodaju svoju robu, ali ovo ovde kao strogi centar grada, kao ulaz u pedijatriju gde dnevno dodje i po 30 – 40 majki sa bebama će biti mesto koje će biti čisto, uredjeno i prikladno onom mestu koje treba da zaslužuje u našem gradu. Mi smo takodje sklonili i onu divlju auto-pijacu preko puta prodavnice ‘Ivana’. Ulaz u grad, odnosno ulaz iz pravca Beograda mora da praktično predstavlja ono što mogu svi stanovnici očekivati u drugim delovima grada, a to je – rad, red i čistoću.“
Obrenovac.rs, 14. 6. 2012. godine

Dva dana posle ove akcije JKP „Obrenovac“ počelo je radove na obnavljanju travnjaka ispred ulaza u pedijatriju i sadnji višegodišnjih zasada. Desetak dana kasnije (21. juna 2012.) zamenik predsednika opštine, Dragoslav Mršević dogovorio se na sastanku u opštini sa pomenutim uličnim prodavcima, da se oni premeste na novu lokaciju (prostor parkinga u Tamnavskoj ulici) na kojoj će im opština Obrenovac obezbediti i tezge:

“Završni korak je izrada neke tipske tezge koju će dobiti svi ulični prodavci koji na toj novoj lokaciji budu prodavali svoju robu. Danas definišemo prosto naše odnose u smislu datuma preseljenja na tu novu lokaciju i obaveza ove, da kažem, grupe predstavnika uličnih prodavaca u odnosu na tu novu situaciju. (…) Mi imamo dva cilja. Jedn je da se svi oni sklone sa ulice, i da se i trotoar i Dom zdravlja i pijac stave u funkciju gradjana prolaznika. Drugi naš cilj je da ti ljudi zbog toga ne trpe. (…) Mi njima želimo da obezbedimo da taj njihov alternativni vid zaradjivanja sredstava za život nastave da odvijaju na jednoj normalnoj uredjenoj lokaciji koja se nalazi 200m od centra grada, od trga.”
RTV Mag, 21. 6. 2012. godine

Na sastanku je dogovoreno da od trenutka preseljenja nijedan prodavac više neće biti na ulici. U suprotnom, takav postupak biće oštro sankcionisan. Prodavci će, kako je dogovoreno, raditi svakog dana od 7-14, odnosno 15 časova. Nakon toga tezge će biti uklonjene, a prostor će biti korišćen za parkiranje kao i pre njihovog relociranja.

Da ovaj dogovor u praksi nije dao rezultate, može se uveriti svako ko prođe ulicama Vuka Karadžića ili Vojvode Mišića (u blizini pijace i Doma zdravlja) u kojima se i danas nalaze ulični prodavci, što je naročito izraženo subotom (pijačni dan u Obrenovcu) i tokom sunčanih dana. Da li je zapelo kod “tipskih tezgi” ili je reč o nepoštovanju dogovora, tek od Čučkovićevog najavljenog komunalnog “rada, reda i čistoće”, kada je reč o uličnim prodavcima, već godinu i po nema ništa.

Neispunjeno obećanje predsednika opštine Obrenovac.