Urbana legenda da sam menjala stranke

Predsednica Skupštine o pričama da je menjala stranke. (Blic, 8. 1. 2017. godine)
„To je urbana legenda koju je DS pokušavala da prilepi, pa čak i kada sam bila u koalicijama govorili su da prelazim u stranke, ali ja sam uvek ostala verna sebi i to je najvažnije.“
Kada se u Srbiji spomenu preletači gotovo sigurno jedna od prvih asocijacija jeste aktuelna predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, koja je prešla put od radikala do naprednjaka uz još nekoliko usputnih stanica. Uz to je i tvrdila da ne može da sarađuje sa onima sa kojima je kasnije, ipak, blisko sarađivala. Uključujući i SNS.
 
Međutim, u nedavnom intervjuu Blicu Maja Gojković je rekla da je reč o urbanoj legendi, da je ona uvek verna sebi i upitala koje je to stranke menjala.
 
Nama u Istinomeru na pamet je palo nekoliko primera, pa smo rešili da podsetimo i Maju Gojković i zato smo je pitali:
 
– Da li je bila članica Narodne radikalne stranke Veljka Guberine?
– Da li je bila članica Srpske radikalne stranke?
– Da li je bila predsednica Narodne partije?
– Da li je bila u Predsedništvu URS-a i nosilac liste URS-a u Novom Sadu i kandidat URS-a za gradonačelnika Novog Sada na izborima 2012. godine?
– Da li je danas članica Predsedništva Srpske napredne stranke?
 
Nažalost, odgovore nismo dobili. U zvaničnoj biografiji na sajtu Skupštine Srbije stoji samo da je Maja Gojković danas članica Predsedništva SNS, a druge političke partije se ne spominju.
 
Na sreću, internet dobro pamti, prilično je jednostavno naći odgovore na sva ova pitanja i svi odgovori su pozitivni. Zbog toga Maja Gojković za izjavu da je urbana legenda da je menjala stranke dobija ocenu “kratke noge”.
*
Predsednica Skupštine Maja Gojković / Foto: Fonet, Nenad Đorđević

Primera radi, Maja Gojković je na izborima za narodne poslanike 2003. godine bila treća po redu na listi Srpske radikalne stranke, isti broj zauzela je 2012. godine na listi URS, a identičnu poziciju, samo na izbornoj listi naprednjaka (odmah iza Aleksandra Vučića i Rasima Ljajića) imala je na poslednjim parlamentarnim izborima u aprilu 2016.

 
Nakon raskida sa radikalima, Gojković 2008. godine osniva Narodnu partiju. Iako je neko vreme tvrdila da neće sarađivati sa Ujedinjenim regionima Srbije, relativno brzo je promenila svoju odluku i njena Narodna partija u maju 2010. ulazi u savez sa Dinkićem, o čemu je Istinomer već pisao. Ta saradnja nije primer preletanja, jer je URS bio savez različitih stranaka, ali svakako jeste primer nedoslednosti, budući da je Gojković prvo tvrdila da nema kontakte sa Dinkićem i da Narodna partija želi sama da se pozicionira, da bi na kraju, ipak, ušla u ovu koaliciju. 
 
Razlaz sa Dinkićem usledio je oko dve godine kasnije, posle parlamentarnih izbora 2012, kada je URS saopštio da je Narodna partija izbačena zbog kršenja koalicionog sporazuma, pošto je Gojković samostalno vodila pregovore o formiranju vlade. Gojković je tada tvrdila da su njeni prirodni partneri demokrate. Nije krila ni da je podržala Borisa Tadića u drugom krugu predsedničkih izbora. I tu nije kraj, Maja Gojković je u junu 2012. bila izričita da neće podržati SNS.

Danas, 21. 6. 2012.
„Pri formiranju nove vladajuće koalicije sigurno nećemo podržati SNS, pa i u slučaju da to uradi URS, Mlađan Dinkić lično i njegova G17 plus. DS je prirodni partner Narodnoj partiji.“

A onda je samo mesec dana kasnije podržala kabinet Ivice Dačića u kome je prvi potpredsednik bio lider naprednjaka Aleksandar Vučić. Pred kraj 2012, Maja Gojković je izabrana za članicu Predsedništva naprednjaka.

 
Tada je izjavila da “veruje u promene koje sprovodi SNS”, dok je godinu dana ranije govorila kako u SNS “nema kvaliteta” niti “programa, koje bi vrlo rado podržala“. Danas, Maja Gojković veruje i u SNS i u ljude koji čine tu stranku.

Blic, 8. 1. 2017.
“SNS je stranka u koju verujem i tu se nalazim s ljudima s kojima delim iste planove za Srbiju. Ali mi je smešno da meni spočitavaju menjanje stranaka, a niko ne prebrojava stranke Dragoljuba Mićunovića ili svi zaboravljaju u kojoj stranci je do juče bila Aleksandra Jerkov, pa Borko Stefanović…”

To da li su i neki drugi političari, takođe, menjali stranke ne menja činjenicu da je Maja Gojković promenila njih nekoliko i to nikako nije urbana legenda. A različite izjave današnje predsednice Skupštine pokazuju i da Maja Gojković nije uvek, kako kaže, bila verna samoj sebi, jer je više puta bila nedosledna i pogazila sopstvenu reč.