Univerzitet u Čačku

Gradonačelnik Čačka o prioritetu da grad postane univerzitetski centar. (Čačanski glas, 8. 5. 2008. godine)
„Posebno ću se zalagati da Čačak bude i univerzitetski centar.“

Prva obećanja gradskog rukovodstva da će Čačak dobiti treći fakultet i postani univerzitetski centar datira još iz 1996. godine. Od tada pa do danas na svim izborima u sferi obrazovanja to se ističe kao glavni prioritet. Želja da Čačak postane univerzitetski centar predviđena je i usvojenom Strategijom razvoja grada iz 2005. godine.

Aktuelni gradonačenik Čačka i jedan od lidera Nove Srbije Velimir Stanojević najuporniji je u toj zamisli i isto obećanje ponovio je i pred izbore 2008. godine. Tada je isticao da bi „otvaranje trećeg fakulteta u Čačku, odnosno dobijanje statusa univerzitetskog grada, doprinelo školovanju kadrova, kao i privrednom i ekonomskom razvoju ne samo Čačka nego i čitavog regiona“. (Čačanski glas, 8. 5. 2008. godine)

Međutim, Tehnički i Agronomski fakultet za sada nisu dobili konkurenciju u vidu trećeg fakulteta, a Čačak je još uvek daleko od priče o univerzitetskom gradu. Još uvek nema ni naznaka koji bi fakultet mogao i trebalo da se otvori i postoje li materijalni i stručni resursi za to.

Zbog svega iznetog Istinomer obećanje gradonačelnika Velimira Stanojevića ocenjuje kao neispunjeno.