Umesto da raste penzija pada

Potpredsednik Vlade Srbije o penzijama na početku godine i danas. (B92, 22. 4. 2009. godine)
„Penzije u ovom trenutku iznose 64 odsto od prosečne zarade i neće ići na dole, a zbog poremećaja u isplati ličnih dohodaka i pada zarada taj procenat čak će nešto i rasti i verovatno ćemo se negde zadržati, po mojoj proceni, do kraja godine negde na 66 procenta u odnosu na prosečnu platu.“

Krkobabić je objasnio i da zbog ekonomske krize neće moći do kraja godine da se ispuni predizborno obećanje, odnosno da prosečna penzija bude 70 odsto od zarade.

Međutim, pred kraj godine Krkobabić je prolongirao ispunjenje predizbornog obećanja i konstatovao da su penzije oko 63 odsto od prosečne plate.

Penzije će postepeno rasti do iznosa do 70 odsto od prosečne zarade, a tom nivou će se približiti u 2011. godini. Već sada penzije iznose oko 63 odsto od prosečne zarade tako da neće biti veliki problem da se taj nivo dostigne.“

Beta, 28. 11. 2009. godine

Krkobabić ne samo da nije ispunio predizborno obećanje penzionerima, nego je i sam priznao da je njegova projekcija o rastu penzija do kraja 2009. pala u vodu. Sudeći prema njegovim izjavama s početka i kraja godine, penzije su pale za jedan odsto u odnosu na prosečnu zaradu. Zato Istinomer konstatuje da Krkobabić nije ispunio ni jedno od dva obećanja.