Ugovor sa „Meita Grupom“ u decembru

Ministar privrede o ugovoru za izgradnju pogona u Obrenovcu (RTS, 14.11. 2014. godine)
“Preko 1.400 radnih mesta će biti otvoreno na ove dve lokacije (Obrenovac i Stara Pazova). U naredne tri nedelje će biti potpisan, odnosno biti pripremljen konačan ugovor za potpisivanje svih strana i svih obaveza koje imamo.”

U Vladi Srbije je 14. novembra 2014. potpisan Memorandum o razumevanju o investiranju kineske kompanije „Meita Group“ u izgradnju pogona u Obrenovcu (30 miliona evra) i ulaganju „Streit Group“ u proširenje pogona te kompanije u Staroj Pazovi (18 miliona evra). Reč je o investiciji koju je najavio i premijer Aleksandar Vučić, kada je zajedno sa francuskim premijerom posetio Obrenovac, nedelju dana ranije. Međutim, umesto najavljenog ugovora, potpisan je Memorandum o razumevanju o investiranju, a ministar privrede je najavio da će ugovor biti potpisan najkasnije za tri nedelje. On je istakao:

“Pogotovo za Obrenovac nam je važno posle silnih poplava i svih problema koje smo imali i svih sredstava koje je Vlada Srbije uložila u obnovu Obrenovca, a to znate da je do danas (14. novembra) preko 50 miliona evra. Vi znate koliko je Vlada Srbije do sada učinila na obnovi Obrenovca i znate obećanje premijera Srbije da će Obrenovac ponovo da živi i da će biti jedan od najvećih industrijskih centara, i ovo jeste upravo u skladu sa svim tim obećanjima. Moje veliko zadovoljstvo je bilo što sam kao ministar privrede imao danas mogućnost da sa ove dve velike kompanije, odnosno glavnom kompanijom kineskom i njihovom ćerka firmom potpišemo ovaj dokument kojim ćemo zaista na pravi način učiniti i realizovati sve one planove koje sprovodimo svakodnevno u Vladi Srbije.”
RTV Mag, 14.11.2014. godine

I pored najava da će ugovor o investiranju 30 miliona evra u izgradnju pogona kompanije “Meita Group” u Bariču biti potpisan u roku od tri nedelje, to se do danas nije desilo.

Neispunjeno obećanje ministra privrede.