Ugovor sa Kontinentalom do 8. avgusta

Ministar privrede o ugovoru sa nemačkom kompanijom Kontinental (Tanjug , 8. 7. 2015. godine)
„U narednih 30 dana biće potpisan ugovor (sa Kontinentalom). Bukvalno od danas počinje se na radu ugovora, s tim da su neki elementi već dogovoreni.“
Nemačka kompanija Kontinental potpisala je 8. jula s Vladom Srbije Memorandum o razumevanju koji će, prema najavama, omogućiti zapošljavanje novih 500 radnika i investiciju od 17 miliona evra u Subotici. Memorandum su potpisali ministar privrede Željko Sertić, generalni direktor kompanije Kontinental za Srbiju Živko Topalović i gradonačelnik Subotice Jene Maglai. Ministar Sertić je sa sigurnošću najavio da će ugovor o investiciji biti potpisan „u narednih 30 dana“, što znači do 8. avgusta.

„U narednih 30 dana biće potpisan ugovor. Bukvalno od danas počinje se na radu ugovora, s tim da su neki elementi već dogovoreni koji su upisani u memorandumu. Zašto je to važno? Da bi već u septembru mesecu fabrika krenula u svoju izgradnju i da u drugoj polovini naredne godine fabrika počne da radi“, precizirao je ministar privrede.

Kontinental u Srbiji posluje od 2013. godine kada je uz investiciju od 11 miliona evra u subotičkoj industrijskoj zoni Mali Bajmok otvorio fabriku za proizvodnju auto-delova ContiTech Fluid Serbia. 

Tanjug, 8. 7. 2015. godine
„Po drugi put u Srbiji potpisujemo memorandum o razumevanju. Počeli smo 2011. od nule, a sada imamo 650 zaposlenih i veoma smo konkurentni. U ovoj drugoj fazi posle potpisivanja memoranduma nadamo se da ćemo dobiti dobru podršku kao što je bio slučaj u prvoj fazi. Tada više ništa neće stajati na putu našem zajedničkom uspehu“, rekao je povodom potpisivanja potpredsednik nemačke kompanije Markus Murk.

Istinomer je pokušao da dobije potvrdu u Ministarstvu privrede da li je potpisan ugovor sa poznatim svetskim dobavljačem u auto-industriji, ali odgovor nismo dobili. U centrali nemačke kompanije u Hanoveru takođe nisu mogli da daju više informacija, osim da će ugovor uskoro biti sklopljen.

„Ne mogu da vam dam više informacija, osim da će pregovori uskoro biti zaključeni“, rekla je za Istinomer Kantje Leve iz odeljenja za medije nemačkog Kontinentala.

Na osnovu analize svih dostupnih informacija, kao i na osnovu izjave gospođe Leve, zaključujemo da ugovor nije potpisan zbog čega preciznu najavu ministra Sertića ocenjujemo kao neispunjeno obećanje. 

Prilikom potpisivanja memoranduma rečeno je da će država novu investiciju Kontinentala u Srbiji pomoći sa tri miliona evra u naredne tri godine, dok će grad Subotica za izgradnju fabrike obezbediti plac od 2,5 hektara. Obaveza te fabrike, kako je 8. jula  istakao ministar Sertić, jeste da u naredne tri godine zaposli još 500 radnika. 
Kao i veliki broj drugih stranih investitora, Kontinental je i pre dve godine, i sada kada se najavljuje proširenje proizvodnje, iskoristio podsticajne mere za zapošljavanje. Te mere godinama funkcionišu tako što se država ugovorom obaveže da će za svako radno mesto platiti  nekoliko hiljada evra. Za otvaranje prve fabrike ContiTech Fluid je pre dve godine, preko programa tadašnjeg Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja za podsticaj investicija, dobio 4.000 evra po novootvorenom radnom mestu.  
Subvencije za nova radna mesta su sistem koji je 2006. godine postavio nekadašnji ministar finansija Mlađan Dinkić, o čemu je Istinomer već pisao. Na predlog Mlađana Dinkića, vlast je 2006. godine odlučila da motiviše investitore da ulažu u Srbiju tako što im je za svako otvoreno radno mesto iz državne kase isplaćivala od 2.000 do 10.000 evra. Investitor je morao da ispuni određene uslove u vezi sa visinom ulaganja i minimalnim brojem zaposlenih i da se prijavi na javni poziv.  
Ovu praksu je krajem 2013. godine ukinuo Saša Radulović, tadašnji ministar privrede, navodeći da je to pogrešan način razvoja privrede. Međutim, posle duže pauze, Vlada Aleksandra Vučića, u martu 2015. godine donosi Uredbu o uslovima i načinima privlačenja direktnih investicija kojom se opet vraća Dinkićevom receptu subvencionisanja radnih mesta. Ova Uredba predviđa podsticaje proizvodnim firmama i preduzećima čije usluge mogu da budu predmet međunarodne trgovine, kao i kompanijama koje su uključene u strateške projekte. Koliko će investitor iz budžeta Srbije dobiti novca za otvoreno radno mesto zavisiće od razvijenosti opštine u kojoj ulaže i od obima investicije, a subvencije se kreću od 3.000 do 7.000 evra. U budžetu Republike Srbije za ovu godinu za podsticaje ulaganjima opredeljeno je 6,5 milijardi dinara, rekli su u Ministarstvu privrede ranije za Istinomer. 
Da odluka o državnoj pomoći investitorima neće biti kratkog daha vidi se i po tome što subvencije za otvaranje novih radnih mesta predviđa i novi Predlog zakona o ulaganjima koji je izazvao reakciju javnosti i nezavisnih institucija jer su pojedine odredbe u suprotnosti sa odredbama Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja. Najzanimljiviji je član 24 koji predviđa da „na podatke o ulaganjima, kao i informacije koje su organi državne vlasti saznali u toku pregovora i vođenja postupka, primenjuju odredbe zakona kojim se uređuju informacije od javnog značaja, s tim što po zahtevu za davanje informacija u vezi sa ulaganjima, postupa Vlada“. 
Ministarstvo privrede je nakon pritiska javnosti saopštilo da će prihvatiti amandmane na sporni član zakona, koji je danas ušao u skupštinsku proceduru.