Ugovor o „Beogradu na vodi“ za dve nedelje

Premijer Srbije o ugovoru za projekat „Beograd na vodi“. (Istinomer, 19. 8. 2015. godine)
„U roku od dve nedelje biće objavljen ugovor za ‘Beograd na vodi'“
Premijer Srbije je, 19. avgusta, na pitanje Istinomera kada će biti objavljen Ugovor o zajedničkom ulaganju za projekat „Beograd na vodi“ izjavio, posle konsultacija sa gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim, da će to biti učinjeno u roku od dve nedelje.

Prošlo je više od dve nedelje, ali ugovor nije objavljen na sajtu Vlade Srbije u odeljku Ekonomski ugovori i sporazumi. Gradonačelnik Beograda Siniša Mali ističe da je “pitanje dana” kada će biti objavljen ugovor o tom projektu, dodajuću da će to svakako biti učinjeno pre polaganja kamena temeljca.

Tanjug, 4. 9. 2015. godine
“Ja sam mislio da to može mnogo brže, ali pravnici definišu kada i koji se dokumenti dostavljaju. Ugovor je kommpleksan, veliki je projekat u pitanju”, rekao je Mali i dodao da će ugovor biti na sajtu Vlade Srbije i da će moći da se pročita svaki njegov detalj.”

Istinomer je kabinetima premijera Vučića i gradonačelnika Beograda Siniše Malog poslao pitanja o tome zašto ugovor još nije objavljen i kada će on biti dostupan javnosti, ali nismo dobili odgovore.

Budući da je prošao rok za objavljivanje ugovora, izjavu premijera Srbije ocenjujemo kao neispunjeno obećanje.

Inače, od potpisivanja ugovora, 26. aprila, više funkcionera je najavljivalo objavljivanje tog dokumenta. Prvi je o tome govorio gradonačelnik Beograda kazao da će ugovor biti objavljen “čim bude potpisan”. To se ipak, nije dogodilo, a iz njegovog kabineta Istinomeru je odgovoreno da će javnost ugovor videti odmah posle završetka „dve-tri pravne radnje“.

„Prvi korak je bio dobijanje odobrenje koncentracije koje je dala Komisija za zaštitu konkurencije. Nakon toga čeka se odluka Komisije za kontrolu državne pomoći, pa donošenje Odluke o dokapitalizaciji i na kraju potpisivanje ugovora preduzeća Beograd na vodi i Direkcije za građevinsko zemljište. Važno da je da se ispoštuje sva procedura i nakon toga će ugovor biti pravosnažan i objavljen“, navodi se u odgovoru koji smo dobili iz kabineta gradonačelnika.” 10. 6. 2015. godine

Komisija za kontrolu državne pomoći donela je svoje rešenje krajem jula, a ako se pod dokapitalizacijom podrazumeva preuzimanje 68 odsto kapitala u preduzeću “Beograd na vodi doo”, i to je završeno nedavno tako što su arapski partneri za taj procenat udela u kapitalu uplatili 22.000 evra.

*
Izvod iz APR-a / Printscreeen

Zbog šturih informacija od zvaničnika, javnost je ostala uskraćena za odgovor na pitanje zbog čega ugovor još nije objavljen. Nedavno je Nemanja Nenadić iz “Transparentnosti Srbija” izjavio da je ta organizacija u vezi sa ovim projektom od Komisije za zaštitu konkurencije neočekivano dobila važnu informaciju.

Radio Slobodna Evropa, 14. 8. 2015. godine
“To je informacija da se državni pravobranilac obraćao Komisiji za zaštitu konkurencije zahtevom da se odredi poverljivost svih podataka koji se tiču ugovora o ‘Beogradu na vodi’ i još nekih aranžmana koji su zaključivani u poslednje vreme. Mi smo do te informacije došli tražeći nešto sasvim drugo, tražeći, naime, ugovor o upravljanju smederevskom Železarom…”, rekao je između ostalog Nenadić.

Javnost je čekala i odgovor Komisije za kontrolu državne pomoći koja je trebalo da utvrdi da li u Ugovoru o zajedničkom ulaganju, koji su potpisali Vlada Srbije, „Beograd na vodi doo“ i arapski partneri, ima elemenata državne pomoći. To telo je 22. jula donelo odluku sa zaključkom da se taj ugovor ne odnosi na državnu pomoć.

Prema podacima dostavljenim medijima odmah po potpisivanju Ugovora o zajedničkom ulaganju, predviđeno je da “Igl Hils” obezbedi 300 miliona evra za finansiranje projekta, i to pola u formi kapitala, a pola kroz zajam u formi pozajmice osnivača. Srbija će, kako je objašnjeno, u preduzeću “Beograd na vodi” biti vlasnik 32 odsto kapitala, a partner iz UAE preostalih 68 odsto.  Predviđeno je da projekat “Beograd na vodi” traje maksimalno 30 godina, a da polovina mora biti završena u prvih 20 godina. Kako se navodi, predviđeno je i da arapski partneri odobre Srbiji zajam od 90 milona evra za preseljenje železničkih objekata iz Savskog amfiteatra, kao i 40 miliona evra za završetak eksproprijacije zemljišta.