Udžbenici u Srbiji najjeftiniji

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić o cenama udžbenika. (TV Pink, 29.5.2016. godine)
“Pokažite mi u kojoj to zemlji ima da se kupe za 8.000 dinara knjige za školu? U kojoj to zemlji ima, nema ni u jednoj. Nađite mi i duplo skuplje, pa nećete naći.”
Gostujući na televiziji Pink, gde je govorio o najrazličitijim temama, premijer Aleksandar Vučić kritikovao je građane da se za sve žale, pa i na teške školske torbe. Tom prilikom je izjavio i da nema zemlje u kojoj se za 8.000 dinara, pa ni duplo više novca, mogu nabaviti knjige za školu, kao što je to slučaj u Srbiji. 
Budući da je premijer tražio da mu se pokaže da li takva zemlja postoji, mi smo krenuli u potragu. Ispostaviće se da i u regionu i u Evropi postoje zemlje u kojima đaci dobijaju knjige ili ih koriste besplatno – 8.000 ili 16.000 dinara jeftinije nego u Srbiji, zbog čega izjava premijera Vučića dobija ocenu “neistina”.
Naime, prilično lako i brzo smo pronašli nekoliko takvih zemalja, koje će poslužiti kao primer, jer ne isključujemo mogućnost da ih ima još.
Za početak, u Makedoniji su udžbenici i za osnovnu i za srednju školu besplatni, budući da ih učenici nasleđuju od prethodnih generacija. Roditelji plaćaju jedino u slučaju da đaci oštete knjigu, odnosno kupuju novi udžbenik.
Sličan sistem bio je uveden i u Srbiji – s tim da su besplatne knjige dobijali samo đaci do četvrtog razreda i to ne za sve predmete. Međutim, od toga se odustalo, pa će besplatne knjige dobijati učenici lošijeg materijalnog stanja i oni će moći da ih zadrže.
U Bosni i Hercegovini đaci nižih razreda osnovne škole, takođe, ne plaćaju knjige, dok učenici u Holandiji i njihovi roditelji tokom čitave osnovne škole nemaju troškove za udžbenike.
Osnovci na Kosovu, izuzev onih koji pohađaju nastavu po nastavnom planu i programu Republike Srbije, takođe dobijaju besplatne udžbenike od vlade u Prištini.
Dakle, nekoliko primera zemalja koje su obezbedile besplatne knjige za učenike, bez obzira na njihovo materijalno stanje, demantuju premijera, koji roditeljima u Srbiji poručuje da se žale za džaba, jer je kod nas najjeftinije.