U trećem kvartalu 2018. najviša stopa zaposlenosti u savremenoj istoriji Srbije

Predsednik Srbije o stopi zaposlenosti. (Tanjug, 29. 11. 2018. godine)
“Srbija u trećem kvartalu ove godine ima najvišu stopu zaposlenosti u svojoj savremenoj istoriji i najnižu stopu nezaposlenosti u svojoj istoriji.”

Na otvaranju fabrike Essex Europe u Zrenjaninu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, govoreći o ekonomskom napretku zemlje i doprinosu njegove administracije tome, iskoristio priliku i da prvi pomene podatke koji će “za nekoliko dana biti i zvanično objavljeni” i koji govore da “Srbija u trećem kvartalu ove godine ima najvišu stopu zaposlenosti u svojoj savremenoj istoriji i najnižu stopu nezaposlenosti”. 

*
Foto: FoNet/Nenad Ðorđević

Molbu sa zahtevom da predsednik Vučić objasni na koji period misli kada govori o savremenoj istoriji Srbije, Istinomer je poslao njegovoj pres službi, ali odgovor nismo dobili. 

Odgovor smo potražili i u Republičkom zavodu za statistiku (RZS). Redovna anketa o radnoj snazi RZS-a, koja je objavljena dan posle Vučićeve izjave, zaista pokazuje da Srbija u trećem kvartalu ove godine ima najvišu stopu zaposlenosti (49, 2 odsto, dok je nezaposlenost 11, 3 odsto), ali u odnosu na pretodne četiri godine, navodi se u izveštaju Zavoda. 
Međutim, Republički zavod ima uporedivu seriju podataka samo od 2014. do 2018. godine, što je prekratak period da bi se posmatrao kao savremena istorija Srbije, kako stoji u izjavi predsednika Srbije. 
*
Podaci RZS-a o stopi zaposlenosti i nezaposlenosti / Foto: Screenshot

Dalje, Nacionalna služba za zapošljavanje, kao druga adresa kojoj smo se obratili za ove podatke, ima samo broj nezaposlenih prijavljenih na njihovu evidenciju, ali ne i stope nezaposlenosti. 

Budući da predsednik Vučić nije objasnio na šta misli kada kaže “savremena istorija” Srbije, uzećemo period od 2006. godine, od kada Republika Srbija postoji kao samostalna država, do danas. A za taj period nije moguće proveriti podatke o stopi zaposlenosti i nezaposlenosti. 
Zato predsednik Srbije za izjavu da “Srbija u trećem kvartalu ove godine ima najvišu stopu zaposlenosti u svojoj savremenoj istoriji” dobija ocenu “neproverivo”, jer, kao što smo videli, Republički zavod za statistiku ima uporedive podataka samo od 2014. do 2018. godine, a to je prekratak period da bi se posmatrao kao savremena istorija Srbije, dok Nacionalna služba za zapošljavanje nema uopšte podatke o stopi nezaposlenosti.
Inače, povećanje zaposlenosti, odnosno smanjenje nezaposlenosti, česta su tema na koju se Vučić osvrće prilikom otvaranja fabrika, kako bi i to bilo posmatrano kao uspeh vlasti i Srpske napredne stranke. 
To se vidi i u njegovom obraćanju na otvaranju fabrike emajliranih bakarnih žica u Zrenjaninu, jer cela izjava u kojoj se pominje stopa nezaposlenosti glasi: 
“Prema podacima koji će narednih dana biti zvanično objavljeni, ja sam ih dobio, Srbija u trećem kvartalu ove godine ima najvišu stopu zaposlenosti u svojoj savremenoj istoriji i najnižu stopu nezaposlenosti u svojoj istoriji i neka smo malim delom tome doprineli, čini mi se da time možemo da, i to nas još više obavezuje, da čuvamo mir, da čuvamo stabilnost, da se borimo za ekonomski napredak naše zemlje. A to možemo pre svega uz podršku prijatelja koji imaju obezbeđena tržišta za svoju robu i proizvode i uz vredan, marljiv, predan rad naših ljudi ovde, zaposlenih u Essex grupi.”
Podsećamo da je Vučić prošle godine čak izjavio da je nezaposlenost sada manja nego devedesetih godina, zbog čega je od Istinomera dobio ocenu “neistina”.

Naslovna fotografija: FoNet/Nenad Ðorđević