U svim zemljama osim u Švedskoj uvedeno vanredno stanje

Predsednica Narodne skupštine Srbije o zemljama koje su uvele vanredno stanje tokom pandemije korona virusa. (TV Happy, 14.05.2020.)
25. 5. 2020.
Teme / Ocene: Neistina
„U svim zemljama osim u Švedskoj je uvedeno vanredno stanje.“

Predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković gostovanju na televiziji Happy pre nešto više od nedelju dana pričajući o predstojećim izborima u Srbiji i organizovanju kampanje rekla je da sve države u Evropi polako popuštaju mere.

Još uvek se ne prave nikakvi skupovi, zato što epidemija polako jenjava, kao i svuda u Evropi. Vidite da svi rade slično i da je to uobičajeno da se polako popuštaju mere, organizuje prevoz“, objašnjavala je Gojkovićeva.

Pričajući tada u emisiji „Dobro jutro, Beograde“, predsednica Skupštine navela je primer Švedske kao izuzetak:

U svim zemljama osim u Švedskoj je uvedeno vanredno stanje. Svi viču Švedska, Švedska, videli na televiziji da neki ljudi šetaju po parkovima. Ako se već poredimo sa njima, u Švedskoj nije uvedeno vanredno stanje ni kada im je ubijen predsdenik Palme, niti ministarka insotranih poslova“, dodaja je tada Gojkovićeva.

Povezan sadržaj
Nikolija Čodanović 4. 5. 2020.

Činjenica je da je epidemija obuhvatila Evropu, ali nisu sve zemlje isto reagovale na pojavu virusa korona.

Naime,Poljska nije proglasila vanredno stanje, već je proglasila stanje epidemije. Što se tiče Ukrajine, ni ona nije u vanrednom stanju, već je uvela vanrednu situaciju. Još jedna evropska zemlja koja je primer izuzetka uvođenja vanrednog stanja je San Marino, koji zbog virusa COVID-19 nije uveo vanredno stanje, ali jeste usvojio niz mera za sprečavanje širenja virusa korona. Grčka je uvela zabranu kretanja, a Belorusija nije duži period uvodila nikakve mere restrikcije.

Zbog svega navedenog, izjava predsednice Skupštine da je u svim zemljama uvedeno vanredno stanje, osim u Švedskoj, tim Istinomera dodeljuje Maji Gojković ocenuneistina”. 

Inače, za izjavu „da je vanredno stanje uvelo 27 zemalja”, Istinomer je premijerki Ani Brnabić već dodelio ocenu skoro neistina”.

Tekst nastao u saradnji sa Meta.mk novinskom agencijom.

Naslovna fotografija: FoNet/Aleksandar Levajković