U SPS-u nema nezadovoljstva još od 2001.

Predsednik IO SPS o jedinstvu u stranci. (Naše novine, 3. 2. 2014. godine)
"SPS je jedna od najdemokratskije ustrojenih stranaka na političkoj sceni Srbije i svaka takva zlonamerna spekulacija o navodnim unutrašnjim podelama prosto koristi upravo za degradiranje SPS-a, jer jasno je da kod nas još od 2001. nije bilo ikakvih podela i nezadovoljstava.“

Predsednik Izvršnog odbora Socijalističke partije Srbije govoreći o jedinstvu u toj stranci, istakao je da kod njih „još od 2001. nije bilo ikakvih podela i nezadovoljstava“.

Međutim, činjenice govore drugačije. U postpetooktobarsku skupštinu Srbije Branislav Ivković je ušao kao visoki funkcioner SPS-a, a izašao je iz nje kao lider Socijalističke narodne stranke. Sa grupom istomišljenika on je 2002. napustio SPS i formirao novu poslaničku grupu, koja je važila kao neformalna podrška DOS-u.

„Rezultati izbora za predsednika Srbije pokazali su da je rukovodstvo SPS loše vodilo partiju, i da im je osnovni cilj samoreprodukcija na funkcijama“.
Vreme, 19. 12. 2002. godine

U avgustu 2002. predsednik SPS-a Slobodan Milošević uputio je, iz pritvora Haškog tribunala, ličnu poruku Vojislavu Šešelju, u kome je ponovio da podržava njegovu kandidaturu za predsednika Srbije. Glavni odbor SPS-a nije poslušao svog šefa, već je za predsednika Srbije kandidovao Velimira Batu Živojinovića.

I sadašnji ministar bez portfelja zadužen za Kosovo, Aleksandar Vulin bio je akter podela i nezadovoljstva u SPS-u. Sa SPS-om se razišao 2006. godine posle afere „Kofer“. Danas kaže da je to učinio jer je bio protiv koalicije sa Demokratskom strankom, koja se „osećala u vazduhu“, iako je imao najviše glasova za potpredsednika stranke. Nije krio da loše misli o rukovodstvu svoje nekadašnje stranke.

Posle nekoliko padova i uspona na visoke pozicije u stranci, partiju je 2007. napustio i Milorad Vučelić. Na kongresu SPS, u decembru 2006, Dačić je pobedio Vučelića u trci za novog lidera partije.

I sadašnji potpredsednik SPS-a Milutin Mrkonjić svojevremeno je izjavio:

„Pokušaću da svakim svojim potezom od Ružića, Dačića i njima sličnih, branim Socijalističku partiju. Dačić i njegova ekipa imali su priliku da provere koliko vrede na političkoj sceni. Suočeni s porazom, sada se bore da otmu SPS od ljudi koji su tu partiju napravili…Ako neko pripada političkoj prošlosti, to su ovi mladići.“
Potpredsednik SPS-a o Ivici Dačiću.“
Internacional, 12. 8. 2004. godine

Zato izjavu predsednika IO SPS ocenjujemo kao neistinu.

Naslovna fotografija: FoNet/Aleksandar Levajković