U oktobru (2014) otvaramo pešačku stazu na Brankovom mostu

Gradski menadžer o rekonstrukciji Brankovog mosta. (Beta, 6. 9. 2014. godine)
„Leva pešačka staza na Brankovom mostu u smeru ka Novom Beogradu biće sanirana i otvorena za pešake početkom oktobra.“

Gradski menadžer Goran Vesić obećao je u septembru prošle godine da će rekonstrukcija leve pešačke staze na Brankovom mostu biti završena za oko mesec dana. Vesić je tada tvrdio da su svi tehnički problemi, koji su kočili početak radova, rešeni i da će rekonstrukcija ubrzo biti završena.

24 sata, 8. 9. 2014. godine
„Preduzeće „Beograd-put” imalo je problem sa sprovođenjem javne nabavke jer postoji samo jedna kompanija u državi koja to može da uradi, a to je „Mostogradnja”. Međutim, bez obzira na to, nije im bilo moguće dodeliti taj posao bez javne nabavke. Izabrana je „Mostogradnja” i ugovor je potpisan. Sada traje rok od sedam dana za uvođenje izvođača u posao i posle toga očekujemo da radovi budu gotovi za 20 do 25 dana i očekujem da će za oko mesec dana, najkasnije početkom oktobra, Brankov most da bude prohodan” – tvrdio je Vesić.

Istinomer je na portalu javnih nabavki proverio podatke koje je gradski menadžer tom prilikom izneo i tačno je da je ugovor sa Mostogradnjom potpisan 8. septembra 2014. godine. Ova firma je dobila posao po kriterijumu najniže ponuđene cene, a ugovorena vrednost radova iznosi skoro osam miliona dinara. Takođe, u ugovoru se navodi da je rok njegovog važenja “okvirno 90 dana”, a da samo “slučaj više sile” može da predstavlja osnov za njegovu izmenu. (Tekst konkursa i više informacija o ovoj javnoj nabavci pogledajte ovde).
Međutim, ni godinu dana kasnije leva strana Brankovog mosta u smeru ka Novom Beogradu nije otvorena za pešake. Odgovore na pitanja zašto radovi kasne i koji su to problemi koji sprečavaju završetak rekonstrukcije, Istinomer je pokušao da dobije u gradskoj upravi i “Mostogradnji”. Nakon više od mesec dana, nismo uspeli da dođemo do odgovora, pa smo na licu mesta proverili kako napreduju radovi. Pešačka staza je i dalje zatvorena, a radovi ne samo da nisu gotovi, već nisu ni počeli. Na ograđenom delu nema ni radnika ni mašina.
*
Pešačka staza na Brankovom mostu i dalje zatvorena / Foto: Istinomer

Pešačka staza ograđena je visokom ogradom, pošto su građani često zanemarivali upozorenja i preskakali ograđeni prostor. Prema najavama direktora “Beokom” servisa Darka Glavaša, tako će i ostati sve do završetka potpune rekonstrukcije Brankovog mosta, u koji nije ulagano više od 25 godina.

Večernje novosti, 1. 8. 2015. godine
“Kada su stručnjaci, prošle godine, pregledali stanje mosta, utvrdili su da je potkonstrukcija dosta oštećena. Stazu, zato, ne možemo pustiti u rad, jer je pitanje da li može da izdrži opterećenje.”

Glavaš je tada poručio i da će sanacija mosta morati da sačeka “neka bolja vremena”, jer za rekonstrukciju trenutno nema para u budžetu.

Večernje novosti, 1.8.2015. godine
“Nije izvesno da ćemo pre početka sledeće godine uspeti da obezbedimo resurse za rekonstrukciju”, upozorava Glavaš.

S obzirom na sve iznete podatke i činjenicu da se još uvek ne zna kada će rekonstrukcija mosta početi, obećanje gradskog menadžera Gorana Vesića o završetku rekonstrukcije leve pešačke staze na Brankovom mostu, dato pre više od godinu dana, ocenjujemo kao neispunjeno