U Mitrosu hiljadu zaposlenih u januaru 2017.

Premijer o broju zaposlenih u industriji mesa Mitros Fleischwaren. (Pink, 30. 1. 2015. godine)
“Mi ćemo opet za dve godine da imamo 1000 zaposlenih u Mitrosu.”
U fabrici mesa „Mitros“ u januaru 2017. trebalo je da bude 1.000 zaposlenih, kako je najavljivao premijer Vučić dve godine ranije. Međutim, podaci Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja pokazuju da je 27. januara ove godine u Mitrosu bilo svega 236 radnika. Zbog toga obećanje premijera Aleksandra Vučića ocenjujemo kao neispunjeno.
*
Printskrin odgovora Centralnog registra obaveznog socijlanog osiguranja
Mitros je kupila austrijska firma „Gerlinger“ u januaru 2015. godine za 800.000 evra, a od države su u vidu subvencija dobili čak sedam puta toliko – tačnije 5.800.000 evra. Ugovor za ove podsticaje ne nalazi se na sajtu Komisije za kontrolu državne pomoći, što je inače praksa prilikom dodele subvencija. Istinomer je informacije o podsticajima dobio od Ministarstva privrede gde se navodi da je „Mitros“ u martu 2015. godine dobio državnu pomoć za ulaganje u imovinu, rekonstrukciju, postrojenja i infrastrukturu.
Proizvodnju ove mesne industije otvorio je upravo premijer Vučić prošle godine u prethodnoj predizbornoj kampanji. U ovogodišnjoj kampanji se, pak, sa jednim od direktora fabrike Johanesom Gerligerom sreo na svom predizbornom skupu u Sremskoj Mitrovici gde je Gerlinger bio jedan od govornika. Tada je Vučić pozvao okupljene građane da naročito pozdrave čelne ljude fabrike „Mitros“ jer su oni, kako je rekao, zaposlili 280 ljudi. Time je i sam demantovao svoja ranija obećanja o broju zaposlenih, ali i sadašnju situaciju predstavio kao veliki uspeh ove Vlade.
*
Johanes Gerlinger, tadašnji gradonačelnik Branislav Nedimović i premijer Aleksandar Vučić na otvaranju „Mitrosa“, foto: FoNet, Slobodan Miljević

Tokom prethodne godine pojavljivali su se tekstovi u medijima u kojima je tvrđeno da proizvodnje u „Mitrosu“ uopšte i nema. Međutim, koliko sada „Mitros“ proizvodi i da li planira nova zaposlenja nismo uspeli da saznamo od rukovodstva ove fabrike, iako smo sa direktorom Ramom Adrovićem stupili u kontakt i dogovorili da odgovore dobijemo pismeno, jer o radu fabrike nije želeo da razgovara telefonski. 
„Mitros“ je u septembru najavio i početak proizvodnje za izvoz u Rusiju, a ministar Nedimović rekao je da će se od polovine oktobra početi i sa izvozom u zemlje Evropske unije. Istinomer je od Ministarstva poljoprivrede dobio odgovor da „Mitros“ trenutno izvozi proizvode u Hong Kong, Vijetnam, Slovačku, Mađarsku i Bosnu i Hercegovinu. U Srbiji se od novembra 2016. godine prodaje više od dvadeset artikala Mitros Fleischwaren-a, navodi se u odgovoru Ministarstva.
Naslovna fotografija: FoNet, Slobodan Miljević