U martu useljavanje u prve dve kule “Beograda na vodi“

Gradski menadžer o završetku radova na izgradnji prve dve kule “Beograda na vodi“ (Sputnjik, 23. 11. 2017. godine)
“Uprkos napadima, završavamo prve dve stambene kule (Beograda na vodi). One će već u martu biti useljene.“
Pričajući o “Beogradu na vodi“ kao najvažnijem projektu prestonice, gradski menadžer Goran Vesić najavio je u intervjuu za “Sputnjik“ da će prve dve stambene kule ovog gradilišta biti useljene u martu 2018. godine. Rekao je i da se uveliko grade treća i četvrta kula, a da je pre nekoliko meseci počela izgradnja tržnog centra, koji će, prema Vesićevim rečima, biti najveći šoping-mol u regionu.
Tim “Istinomera“ je u skladu sa obećanjem gradskog menadžera obišao gradilište “Beograda na vodi“ 27. marta i zatekao građevinske skele na oba objekta. Iz daleka se vidi da prve dve kule nisu do kraja ni završene, a kamoli useljene, zbog čega Vesić za ovo obećanje dobija ocenu “neispunjeno“.
*
Foto: Istinomer/Zoran Drekalović
Na pitanja Istinomera u kojoj je trenutno fazi izgradnja kula A i B i zbog čega ovi objekti nisu useljeni u predviđenom roku u gradskoj upravi ostali su nemi.
Dobili smo, međutim, novo obećanje gradskih funkcionera. Ovog puta od još uvek aktuelnog gradonačelnika Siniše Malog.
“U naredna dva meseca biće useljene prve dve stambene zgrade ‘Beogradu na vodi’, a ove godine počeće da se gradi još tri do šest novih zgrada u okviru tog projekta pored reke“, izjavio je Mali, 17. marta, gostujući na televiziji “Pink“.
Najava gradonačelnika još jedan je dokaz da useljavanje prvih kvadrata nije ni blizu.
Šta je zakočilo prvobitni plan ne znamo, ali u septembru 2017. godine u javnosti se spekulisalo da je izgradnja objekata u “Beogradu na vodi“ ugrožena zbog podzemnih voda i da se investitori povlače iz projkta.
Mali je ove navode demantovao i rekao da “uprkos malim poteškoćama na obaloutvrdi, dinamika radova ide i brže od planiranog“.
Da li su male poteškoće u međuvremenu postale velike ne znamo, ali je jasno da radovi na izgradnji prve dve kule, očigledno, kasne.
Zanimljivo je i da je pre nešto više od mesec dana, usred gradnje, na jednoj od kula izbio požar kada su izgorele instalacije na desetom spratu jednog od objekata. Gradonačelnik nas je i tada uveravao to neće uticati na dinamiku gradnje i da se radovi najnormalnije nastavljaju.
*
Foto: Istinomer/Zoran Drekalović

Ovo, inače, nije prvi put da je probijen najavljeni rok kada je u pitanju izgradnja objekata “Beograda na vodi“. Podsetimo, još 2014. godine sadašnji predsednik države Aleksandar Vučić obećao je da će radovi na spoljašnjosti kule, odnosno tornja “Beograd“, koji bi, prema najavama trebalo da bude najviša zgrada u prestonici, biti završeni pre kraja 2016. godine. Najavljeni tajming je uveliko probijen, o čemu je Istinomer već pisao ovde.

Nerealna obećanja o “Beogradu na vodi“ od Vučića smo čuli i 2014. godine kada je izjavljivao da će čitav projekat biti završen do kraja 2018. ili početka 2019. godine, o čemu je Istinomer takođe pisao.
Naslovna fotografija: FoNet/Filip Stevanović