U kampanji nismo govorili o sto evra za mlade jer nismo hteli da kupujemo glasove

Predsednik Srbije i predsednik Srpske napredne stranke o jednokratnoj pomoći za mlade u predizbornoj kampanji (Pink, 17. april 2022.)
19. 4. 2022.
Teme / Ocene: Kratke noge
„Svi mladi ljudi do 30. godine kao što smo rekli, od 15. ide prijavljivanje, 100 evra dobijaju 1. juna, između 1. i 3. juna. I to uspevamo u ovakvoj nemogućoj situaciji. A kao što vidite, ništa od toga – ni za prosvetare ni za bilo šta drugo – nismo rekli u kampanji. Jer nisam hteo da kupujem glasove.“

Predsednik Srbije i predsednik Srpske napredne stranke, Aleksandar Vučić, gostujući u emisiji “Hit Tvit” na televiziji Pink u nedelju, rekao je da još jedna jednokratna pomoć mladima do 30. godina, koja će biti isplaćena u junu, nije obećana tokom predizborne kampanje, jer kako je naglasio “nije hteo da kupuje glasove.”

U istoj emisiji, najavio je i jednokratnu pomoć za prosvetne radnike u iznosu od 10.000 dinara koja će im biti isplaćena u periodu između Uskrsa i 1. maja, te dodao da će i mladima biti isplaćena jednokratna pomoć u iznosu od 100 evra u periodu između 1. i 3. juna.

Međutim, problem u izjavi Aleksandra Vučića je u tome što o pomoći mladima govori još od januara.

Naime, gostujući na televiziji Pink 22. januara, na “ekskluzivnoj lokaciji”, rekao je:

„Ja ću moliti da i u drugoj polovini godine, ukoliko naravno ne izgubimo na izborima trećeg aprila, moliću ljude da još jednom pomognu mladima“, rekao je tada predsednik države.

Iako u tom periodu kampanja zvanično nije počela, u javnosti se već znalo da će se izbori održati 3. aprila. Osim toga, u ovoj izjavi je Aleksandar Vučić (kao predsednik države) naglasio da će mladi dobiti pomoć ukoliko njegova stranka ne izgubi, odnosno pobedi na izborima.

Samo par dana kasnije, tačnije 7. februara, gostujući na televiziji Happy, rekao je da je imao sastanak sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom finansija Sinišom Malim, na kojem je dogovoreno da mladi dobiju još jedan paket državne pomoći nakon izbora 3. aprila.

„Mladi mogu da računaju na najmanje još 100 evra do Vidovdana, dakle nakon izbora“, izjavio je Vučić tom prilikom.

Nakon ovog obraćanja, nedelju dana kasnije, građanima Srbije obratio se i ministar finansija Siniša Mali koji je potvrdio da će mladima biti isplaćena jednokratna novčana pomoć. U Skupštini Srbije predstavio je Predlog zakona o dopunama zakona o privremenom registru državljana Republike Srbije od 16 do 29 godina kojima se uplaćuje novčana pomoć za ublažavanje posledica pandemije korona virusa.

Sve i da računamo da pomenuta obećanja zaista nisu bila izrečena u kampanji (jer ona u to vreme još nije bila formalno raspisana), predsednika države demantuje gostovanje na Televiziji “Prva” od 27. marta, tačnije nedelju dana pred održavanje izbora kada je kampanja uveliko trajala. Tada je i zvanično najavio “novih” sto evra.

„Za mene je važno da kažem da 1, 2. i 3. juna, od 15. maja ide prijavljivanje, 1, 2. i 3. juna mladi dobijaju još po 100 evra. To je važna podrška porodicama. To je važna podrška mladim ljudima“, rekao je Vučić usred kampanje.

Dakle, predsednik Srbije i Srpske napredne stranke, Aleksandar Vučić jeste tokom predizborne kampanje najavljivao dodatnu novčanu podršku mladima u iznosu od 100 evra, te zato za svoju izjavu dobija ocenu – “kratke noge”.

 

Foto: Facebook / Aleksandar Vučić