U kampanji ću biti samo deset dana

Predsednik Vlade Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić o planovima za predizbornu kampanju. (Tanjug, 19. 1. 2016. godine)
“Izbornom kampanjom neću da se bavim više od deset dana.“
Posle dosta premišljanja i oprečnih izjava o tome da li su Srbiji potrebni vanredni paralmentarni izbori Vučić je 17. januara, na sednici Glavnog odbora SNS, presekao i rekao – “Idemo na izbore, idemo u pobedu“.            
Slično kao pre dve godine, pravdao se da mora da raspiše izbore zbog atmosfere u društvu.
Dva dana kasnije Vučić je označio početak radova na mostu preko Save kod Ostružnice u prisustvu oko 1,000 građana, zbog čega su ga novinari i pitali da li je to početak kampanje za izbore. Međutim, Vučić je bio izričit da to nije kampanja, već deo redovnih aktivnosti koje ima kao predsednik Vlade.

Tanjug, 19. januar 2016. godine
“Izbornom kampanjom neću da se bavim više od deset dana, a ovo je moj posao i ovo sam radio i pre sedam dana i pre deset dana i pre 15 dana i na sreću ovih ljudi, a na žalost malog broja mrzitelja to ću da radim sve vreme u godinama pred nama“, rekao je Vučić.

Međutim, Vučić je od tada kao lider naprednjaka govorio na 16 predizbornih mitinga u različitim gradovima širom Srbije. Nekoliko puta je u istom danu obilazio po dva grada, tako da je do sada, a ostalo je malo manje od dve nedelje do izbora, u kampanji proveo ukupno 12 dana. Zbog toga njegovo obećanje o samo deset dana kampanje ocenjujemo kao “neispunjeno”.

*

Inače, SNS je 5. marta predao listu kandidata za narodne poslanike, a već sledećeg dana organizovan je prvi predizborni miting u Sremskoj Mitrovici.  

Vučić je tada poručio da neće praviti kompromise sa politikom prošlosti, kao i da će za četiri godine Srbija biti pred vratima Evropske unije.

Politika, 6. mart 2016. godine
“Moći ćemo da se pohvalimo većim platama i penzijama, ali ćemo morati da radimo još više”, rekao je Vučić na početku kampanje.

Zatim su usledili skupovi širom Srbije, a Vučić je gotovo svuda obećavao investicije i nova radna mesta. Tako je 5. aprila u Loznici najavio velikog investitora koji će u narednih godinu dana zaposliti 1.000 ljudi.

U Boru je obećao će sačuvati RTB Bor i da će ova kompanija biti jedna od najuspešnijih u Srbiji.

B92, 9. april 2016. godine
„Fabrike koje mi dovedemo ne traju za izbore, već za naš narod, za decu koja dolaze“, naglasio je Vučić.

U Pirotu je obećao da ćе lista SNS izaći s komplеtnim programom do 2020. godinе kako bi građani znali šta mogu da očеkuju i za šta glasaju na izborima, dok je u Pančevu izjavio da će kineska kompanija HBIS investirati 980 miliona dolara u Železaru Smederevo u naredne dve godine.

Istinomer beleži Vučićeva predizborna obećanja, kao i obećanja drugih političara kako bismo pratili da li će i u kojoj meri biti ispunjena. 
Inače, Vučić je u kampanji išao i na Kosovo. Na mitingu u Zubinom Potoku poručio je građanima Kosova da će vredno raditi “za sve vas u svakom srpskom mestu jednako kao za Srbe i građane Beograda, Novog Sada, Niša”.
A pored klasičnih predizbornih skupova, Vučić je u proteklom periodu kao predsednik Vlade stizao svuda – otvarao je fabrike, obilazio škole i školske toalete, privatne firme i pogone, poplavljena područja. Zato se postavlja opravdano pitanje kako je moguće da pojedini skupovi koje predsednik Vlade započinje u tom svojstvu toliko zaliče na predizborne događaje, da ni mediji, a ni građani više ne prave razliku, o čemu je Istinomer već pisao