U junu počinje izgradnja nove autobuske stanice

Gradonačelnik Beograda o izmeštanju autobuske stanice. (Novosti, 29. 11. 2016.)
“Sledeće godine, maj, jun najkasnije počećemo sa izgradnjom nove autobuske stanice u Bloku 42 u Novom Beogradu.”
Krajem 2016. prvi čovek Beograda Siniša Mali ponovo je govorio o planovima za izmeštanje autobuske stanice na Novi Beograd, u blok 42. Ponovo, zato što je ta tema aktuelna koliko i priča o Beogradu na vodi, jer bi upravo na mestu stanice trebalo da se oslobodi prostor za ovaj projekat. Prema ranijim najavama, stanica je trebalo da bude izmeštena još 2015.
Nedavno je počelo uklanjanje Lastine stanice, ali je glavna autobuska stanica i dalje na starom mestu, dok izgradnja nove u Bloku 42 još nije počela. 

Pre nekoliko dana, gradske vlasti na čelu sa Malim objavile su da je potpisan ugovor za izgradnju stanice na Novom Beogradu. Mali je naglasio da tako ispunjavaju dato obećanje, da  će centar grada rasteretiti od teretnog i autobuskog saobraćaja. Nije se osvrnuo na to što prethodni rok za početak izgradnje nije ispoštovan, već je dao novi – kraj 2017. 
“Radovi kreću do kraja godine i za dve godine Beograd će imati novu autobusku stanicu koja će biti novi simbol grada, kao i projekat i investicija na koje ćemo biti ponosni”, rekao je Mali posle potpisivanja ugovora i obećao da će to biti “jedinstvena stanica u Evropi” kakva postoji samo još u Lisabonu.

Budući da radovi nisu počeli u maju ili junu, kako je prethodno najavljeno, ali da je potpisan ugovor i da je sada početak izgradnje pomeren za kraj godine, gradonačelnik Mali za sada dobija ocenu “radi se na tome”. Kroz nekoliko meseci Istinomer će ponovo proveriti da li je izgradnja počela i dokle se stiglo, kada ćemo dati i konačnu ocenu.
Podsećamo, nije samo Mali obećavao izmeštanje stanice, pre njega je to radio tadašnji predsednik Vlade Aleksandar Vučić. Prvo je najavio da će stanica biti završena do jula 2015, da bi u januaru 2016. opet obećao da će AS Lasta biti prebačena u blok 42 na Novom Beogradu – u roku od tri meseca, a ispostavilo se da je i to još jedno neispunjeno predizborno obećanje. 
Inače, Mali se nakon potpisivanja ugovora za izgradnju autobuske stanice osvrnuo i na Prokop, rekavši da ova železnička stanica “funkcioniše u punom kapacitetu, ali joj nedostaje stanična zgrada”.
“Postojeća glavna železnička stanica je napravljena još 1884. godine i ona nam  je uslov za drugu fazu projekta ‘Beograd na vodi’. Mi ćemo do kraja naredne godine početi da izmeštamo prugu, a na osnovu ugovora sa Emiratima, rok je kraj 2019. godine”, rekao je Mali.
Međutim, ne treba zaboraviti da je Mali početkom 2015. obećao i da će železnička stanica biti premeštena do sredine 2017.

RTS, 26. 2. 2015.
“… neka završimo projekat do kraja (2015) godine, možemo da krenemo sledeće (2016) godine u izgradnju, tako da se za dve, dve i po godine od danas mogu stvoriti uslovi da se konačno postojeća Železnička stanica izmesti na ovu lokaciju i da imamo jedan potpuno novi sistem u Beogradu.”

Pre i posle njega to su obećavali i Vučić i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ali nijedno od tih obećanja nije ispunjeno, o čemu je Istinomer već pisao. Jedino je u slučaju rušenja privatnih objekata u Savamali, u noći nakon izbora 2016, sve urađeno ekspresno. 

Naslovna fotografija: Fonet/Beoinfo