U borbi protiv korone smo među najboljih pet u Evropi

Predsednik Republike Srbije o uspešnosti Srbije u borbi protiv virusa korona (Tanjug, 11.11.2020. godine)
15. 11. 2020.
Teme / Ocene: Neistina
„Što se tiče pandemije korona virusom … kada pogledate proporcionalno broju stanovnika i dalje smo među pet ili u pet najboljih evropskih zemalja.“

Da u govorima rangira Srbiju među „najbolje u Evropi“, poznat je manir predsednika Aleksandra Vučića. Ovog puta, pak, ne radi se o privrednom rastu, BDP-u ili stopi nezaposlenosti, već o broju zaraženih i preminulih u vremenu pandemije virusa korona.

Povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu održana je svečanosti na kojoj su uručena odlikovanja zaslužnima u borbi protiv COVID 19 virusa.  

„Danas je najteži dan i zvanično za Republiku Srbiju, što se tiče pandemije korona virusom, i po pitanju broja umrlih i po pitanju broja zaraženih, ali sa svim tim kada pogledate proporcionalno broju stanovnika i dalje smo među pet ili u pet najboljih evropskih zemalja“, izjavio je Vučić tom prilikom.

Upitno je, pre svega, koliko je primereno rangiranje zemalja po broju žrtava bolesti, ali Istinomer je ipak proverio tačnost predsednikove izjave, i to uzimajući u obzir zvanične podatke Instituta za javno zdravlje Srbije, koji su više puta dovedeni u pitanje.

Pitanje redakcije Istinomer na osnovu kojih podataka je predsednik izneo navedenu tvrdnju ostalo je bez odgovora iz predsedništva.  

Podsetimo da je BIRN u junu objavio tekst Korona: Broj umrlih i zaraženih višestruko veći od zvanično saopštenog, kao i da je član Kriznog štaba dr Predrag Kon krajem septembra rekao da je po njegovoj evidenciji, u Beogradu do juna preminulo tri puta više građana nego što je objavljeno.

Podaci sa sajta Worldometers pokazuju da su evropske zemlje koje na milion stanovnika imaju manji broj zaraženih od Srbije: Finska, Norveška, Letonija, Estonija, Kipar i Grčka.  S manje umrlih, takođe na milion stanovnika su: Norveška, Estonija, Letonija, Finska, Litvanija, Slovačka, Grčka i Belorusija.

Najmanje zaraženih srazmerno brojnosti populacije, po podacima Worldometers-a, ima Finska, koja na nešto više od 5 i po miliona stanovnika ima 18.858 zaraženih i  369 umrlih, dok Norveška na oko 5,4 miliona stanovnika ima oko 28.000 zaraženih i manje od 300 preminulih.

Srbija je u trenutku kada je predsednik dao spornu izjavu, a na dan koji je, po njegovim rečima, bio „najteži” do tada, imala 936 preminulih i oko 70 hiljada zaraženih.

Na sajtu Worldometers navodi se da Srbija ima populaciju od 8 miliona i 724 hiljade, dok je, po proceni Republičkog zavoda za statistiku, broj našeg stanovništva manji od 7 miliona, te je pitanje da li bi, uzimajući u obzir tu razliku, još neke zemlje bile ispred nas.

Pošto su ispred nas po oba „parametra”: Finska, Norveška, Letonija, Estonija i Grčka, Srbija nije među pet „najboljih” evropskih zemalja u borbi protiv virusa korona, te izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića Istinomer ocenjuje kao – neistinu.