Tri puta više turista u Beogradu nego pre četiri godine

Predsednik Srbije o broju turista u Beogradu (TV Hepi, 22.01.2018.)
“Imate jedan objektivan kriterijum. Je l više turista danas ili pre četiri godine u Beogradu? Tri puta je više turista danas.”
U još jednom gostovanju na televiziji Hepi, pre nešto više od mesec dana, predsednik Vučić ponovo je govorio o porastu broja turista u Beogradu, rekavši da je za četiri godine taj broj utrostručen. A onda je i pre nekoliko dana na predizbornom mitingu u Ripnju malo ublažio ovaj trend i malo skratio rok, pa rekao da je danas “gotovo dva i po puta” više turista nego pre tri godine.  
Međutim, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, ni jedna ni druga izjava ne stoje. Beograd, tj. beogradski region je, pre četiri godine, tokom 2013, posetilo nešto malo manje od 720 hiljada turista, sledeće 2014. nešto manje od 755 hiljada, da bi prošle, 2017. broj posetilaca premašio milion (1.035.205). 
Iako trend rasta očigledno postoji, kada se ove brojke prevedu u procente, dobijemo da je za protekle četiri godine zabeleženo povećanje od 1,43 puta, dok je za tri godine postojao rast od 1.37 puta. Da je zaista danas tri puta više turista nego 2013, bilo bi ih više od dva miliona. Dakle, budući da nije bilo rasta od dva i po ili tri puta u poslednje tri, odnosno četiri godine, Vučić dobija ocenu “kratke noge”
*
Izvor: Republički zavod za statistiku 
 
Inače, teza o porastu broja turista, naročito u glavnom gradu koristi se najčešće kako bi se opravdale investicije u prednovogodišnju, novogodišnju i postnovogodišnju rasvetu, budući da su prvi ukrasi u prestonici postavljeni još krajem septembra i da i dalje “krase” beogradske ulice i trgove. Televizija N1 izračunala je da je od 2014. godine za novogodišnju rasvetu u prestonici potrošeno četiri miliona evra, a priča o sada već čuvenoj jelki od 83.000 evra obišla je svet. Međutim, teško je izračunati da li i koliko ova rasveta zapravo doprinosi razvoju turizma u glavnom gradu.

*
Foto: Istinomer/Zoran Drekalović 

Podsećamo, Vučić se i krajem novembra, kada je zajedno sa gradonačelnikom Beograda prisustvovao polaganju kamena temeljca za hotel “Mona” na Dorćolu hvalio uspesima u oblasti turizma. Tada je praktično sumirao rezultate i podatke o povećanju broja turista u 2017, rekavši da ćemo imati rast od 20 odsto u Beogradu i 12 do 13 odsto u celoj zemlji.

Podaci RZS, međutim, ponovo ga demantuju, barem delimično. Naime, prosek za Srbiju u 2017. jeste tačan i iznosi 12 odsto, dok je beogradski region zabeležio povećanje od 13, umesto najavljenih 20 odsto. 
Naravno, ne treba zaboraviti ni obećanje s kraja 2016. godine kada je tadašnji premijer tokom rasprave o budžetu najavio da će u Srbiju tokom 2017. doći čak pola miliona Kineza. Ispostavilo se da je tada omanuo tek deset puta, zbog čega je već dobio “neispunjeno obećanje”. 

Naslovna fotografija: Fonet/Zoran Mrđa