Tramvaje su zaustavili okupljeni građani

Gradonačelnik Beograda o zaustavljanju saobraćaja tokom potpisivanja ugovora za "Beograd na vodi". (B92, 27. 4. 2015. godine)
“Što se tiče tramvaja, oni nisu mogli da prođu zbog okupljenih građana, a saobraćaj je normalizovan posle završetka protesta.”

Tokom ceremonije potpisivanja ugovora za “Beograd na vodi”, na kružnom toku ispred zgrade „Geozavoda“ u Karađorđevoj ulici bila su zaustavljena dva tramvaja. Oni su, kako navode mediji, bili postavljeni da bi sprečili susret funkcionera koji su prisustvovali potpisivanju ugovora i nekoliko stotina građana koji su protestovali zbog projekta „Beograd na vodi“.

„Kako javlja reporter „Blica“, nasred kružnog toga postavljena su dva tramvaja kako delegacije koje će izaći iz zgrade ne bi videle protestante. Ovu informaciju potvrdio je i vozač jednog od tramvaja, koji je rekao da mu je „naređeno da tu stane“. Svi putnici su izašli iz tramvaja, a protestanti dobacuju: „Sklonite tramvaj, što se sada krijete?“.“
Blic, 26. 4. 2015. godine

Međutim, gradonačelnik Beograda Siniša Mali tvrdi da tramvajski saobraćaj u Beogradu nije mogao da se odvija zbog protesta građana.

Ali, fotografije ekipe Istinomera, kao i fotografije tviteraša prisutnih na protestu potvrđuju da nije bilo potrebe za zaustavljanjem tramvaja, jer su građani bili okupljeni daleko od tramvajskih šina.

*
Foto: Twitter/Gordan Paunović
Pošto je očigledno da protestanti nisu zaustavili saobraćaj, gradonačelniku Beograda Istinomer daje ocenu – “kratke noge”.
*
Foto: Twitter/Gordan Paunović

Inače, ugovorom o zajedničkom ulaganju u projekat “Beograd na vodi” koji su potpisali kompanija “Igl Hils”, preduzeće “Beograd na vodi” i Vlada Srbije predviđeno je da arapski partner obezbedi 300 miliona evra za finansiranje projekta, i to pola u formi kapitala, a pola kroz zajam u formi pozajmice osnivača. Srbija će, kako je objašnjeno, u preduzeću “Beograd na vodi” biti vlasnik 32 odsto kapitala, a partner iz UAE preostalih 68 odsto.

U dokumentaciji dostavljenoj medijima navodi se da je predviđeno da projekat “Beograd na vodi” traje maksimalno 30 godina, a da polovina mora biti završena u prvih 20 godina. Na pitanje novinara kada će biti objavljen ugovor, gradonačelnik Siniša Mali je rekao da će to biti učinjeno “čim ugovor bude pravosnažan”.
Naslovna fotografija: FoNet/Beoinfo