Tenis je najveći evropski proizvođač

Premijer Srbije povodom najavljene investicije Tenisa u farme svinja. (Tanjug, 22. 2. 2016 godine)
“Ovo (Tenis) je najveći i najbolji evropski proizvođač.”
Nemačka kompanija Tenis najveći je i najbolji evropski proizvođač, kazao je premijer Srbije Aleksandar Vučić nakon susreta sa vlasnikom kompanije Klemensom Tenisom koji je najavio investiciju od 300 miliona evra u srpsko svinjogojstvo. 

“Ovo je nebo i zemlja. Ovo je najsavremenija tehnologija. Dolazi nam Mercedes. I taj Mercedes kaže mi nećemo da uništimo fiću već ćemo ljude koji proizvode fiću da naučimo da prave bolje motore i šasije i da ih uzmemo pod svoje okrilje”, metaforički je premijer uporedio srpsko tržište i kapacitete nemačke kompanije.

Premijer je u pravu: Tenis je, za srpske,  evropske, pa što ne reći i svetske uslove, ogromna i respektabilna kompanija. Vodeći je nemački proizvođač, ali nije najveći u Evropi, pokazuju podaci do kojih je došao Istinomer. O kvalitetu mesa koje izlazi iz Tenisove klanice,  ne možemo da sudimo.

Kompanija je osnovana 1971. godine kao porodično preduzeće, a glavne aktivnosti kompanije su klanje i prerada svinjskog i junećeg mesa. Kompanija je poznata po brendovima „Tillman’s“ i „Toast Me!“. Prema podacima sa sajta, Tenis zapošljava 10.000 ljudi u osam nemačkih i u jednom danskom proizvodnom pogonu. Kompanija takođe ima 25 međunarodnih kancelarija, a izvozi 50 odsto svoje proizvodnje. 
Ali, osim ovih opštijih informacija, na sajtu kompanije nema podataka o godišnjoj proizvodnji niti godišnjih izveštaja zbog čega je teško utvrditi mesto kompanije  na evropskoj mapi proizvođača. Kompanija nije odgovorila na upit Istinomera da dostavi podatke o proizvodnji.
Prema podacima svetske konsultanstke kompanije Gira koja se 30 godina bavi strateškim savetovanjem i istraživanjem tržišta u sektoru hrane i pića, Tenis je u 2014. godini treći po veličini (vidi grafik) evropski proizvođač mesa sa godišnjom proizvodnjom od oko 1,667 miliona tona, iza danskog Danish Crown (2,079 miliona tona) i holandskog Vion-a (1,940 miliona tona).  Podaci iz detaljnog godišnjeg izveštaja 2014/2015 danske kompanije Danish Crown potvdjuju Girine analize budući da je ova kompanija prodala više od dva miliona tona mesa. 
Poređenja radi, prema podacima Privredne komore Srbije,  cela Srbija je u 2014. godini proizvela 258 hiljada tona svinjskog i 73 hiljade tona junećeg mesa ili pet puta manje od Tenisa. Istinomer ne  sumnja u Girine podatke budući da je ova ista kompanija pre tri godine radila istraživanje za Evropsku komisiju  koje takođe kaže da je i 2012. Tenis bio na trećem mestu. Ako je Gira dovoljno relevantan i pouzdan izvor za Evropsku komisiju, Istinomer nema razloga da sumnja u tačnost podataka o godišnjoj proizvodnji mesa u Evropi u 2014. godini, a koje smo dobili od Gire. Zbog toga premijer Vučić dobija ocenu neistina.